Analyse
JinkoSolar: advieswijziging 6 jaar geleden - vrijdag 25 november 2011

Volgens ons zal JinkoSolar in de toekomst een van de belangrijkste spelers van de sector zijn, maar de komende kwartalen dreigen moeilijk te zijn.

Niet meer kopen.
HOUDEN.

 

Het 3de kwartaal was erg moeilijk. Enerzijds heeft de sector van de zonne-energie af te rekenen met overcapaciteit, anderzijds wogen de schuldencrisis en de budgettaire besparingen zwaar op de vraag. Resultaat, de prijzen van zonnepanelen (-32 %) zijn veel sneller gezakt dan verwacht en vooral sneller dan de prijs van silicium, de belangrijkste grondstof van zonnecellen. Daardoor kwam niet alleen de winstmarge onder druk, maar werd JinkoSolar ook verplicht om een waardevermindering op zijn stocks door te voeren en om voorzieningen aan te leggen voor het geval een aantal klanten, in het nauw gebracht door de economische crisis, niet zou kunnen betalen. Deze “uitzonderlijke” lasten die in het derde kwartaal tot een bedrijfsverlies leidden, zouden wel eens courant kunnen worden als de prijzen van zonnepanelen verder afglijden. We blijven geloven dat de markt voor zonne-energie, wanneer de crisis eenmaal voorbij is, nog mooie groeivooruitzichten heeft, o.m. in China, en dat JinkoSolar dankzij zijn lage productiekosten, goed geplaatst is om daarvan te profiteren. Voor 2011 ramen we de courante winst per aandeel op 3,61 USD. Voor 2012 verwachten we verlies (0,47 USD) en voor 2013 opnieuw winst (0,16 USD).

 

Koers op het moment van de analyse: 5,76 USD

 

JinkoSolar is een Chinese onderneming die actief is op het vlak van zonne-energie (van de zon afkomstige energie gebruikt voor het opwekken van elektriciteit). De groep is een van de enige verticaal geïntegreerde spelers van de sector (beheerst de volledige lijn, van de productie van silicium tot het maken en verkopen van zonnepanelen).

 

Deel dit artikel