Analyse
Grieks referendum: beurzen in paniekstemming 6 jaar geleden - woensdag 2 november 2011

De verrassende aankondiging van een Grieks referendum over het Europese steunpakket is een harde dobber voor beleggers.

De aankondiging van een Grieks referendum (4 of 5 december) zorgt voor heel wat onzekerheid over de Europese strategie om de crisis aan te pakken. Zelfs al had het steunplan van vorige week enkele zwakke punten en onzekerheden, het had de rust teruggebracht en een kader geschapen om verder rond te werken. En wat zal er gebeuren indien de Griekse regering wordt weggestemd (dit zou reeds nu vrijdag kunnen gebeuren bij de vertrouwenstemming in het parlement)?
Het besmettingsrisico voor de periferielanden steekt opnieuw de kop op. Italië is de volgende pion die kan omvallen. De rente op tien jaar, reeds 6 %, gingen opnieuw de lucht in.

 

Voor het ogenblik blijven er veel vragen onbeantwoord. Welke vraag zal gesteld worden bij het referendum? Hoe zullen de opkomende landen, die werden aangezocht om het Stabiliteitsfonds mee te spekken, reageren op een verdeeld Europa? Als de regering van Papandreou wordt weggestemd zal Griekenland dan de eurozone verlaten?

 

Dinsdag zijn de beurzen wereldwijd fors teruggevallen. De Italiaanse beurs viel met 6,8 % terug en Brussel liet bij de slotbel 3,7 % liggen. De financiële waarden kregen rake klappen, vooral de Franse banken die zeer zwaar zijn blootgesteld aan Griekenland zoals BNP Paribas (-13,1 %), Crédit Agricole (-12,5 %) en Société Générale (-16,2 %). Maar ook deze die niet zo veel zijn blootgesteld, kregen het hard te verduren: Deutsche Bank verloor 6,6 % en Barclays 9,5 %. Als de Grieken neen zouden zeggen op het referendum dan zal de wanbetaling van het land niet meer op een geordende manier kunnen gebeuren en zeer zware gevolgen hebben.

 

Het Europese reddingsplan heeft een serieuze domper te verwerken gekregen terwijl het pessimisme rond de economie almaar toeneemt (wereldwijde economische vertraging, minder goede vooruitzichten voor heel wat westerse bedrijven, broosheid van de financiële sector...). De beursrally van de voorbije weken is abrupt ten einde gekomen. De volatiliteit blijft ondertussen aanhouden.

 

We raden u aan uw obligatiebeleggingen te diversifiëren met Deense en Zweedse kronen, twee solide valuta. Verkies op aandelenvlak goedkope Amerikaanse aandelen, die trouwens minder volatiel zijn dan Europese aandelen. Ga voor defensieve sectoren zoals farma, telecom en consumentengoederen. Spreid uw orders in de tijd zodat u minder getroffen wordt door de hoge volatiliteit en verkoop uw beleggingen die te risicovol zijn.

 

Deel dit artikel