Analyse
Gespreid beleggen in de tijd 6 jaar geleden - donderdag 17 november 2011

Hoe te werk te gaan om hoge volatiliteit te omzeilen door gespreid beleggen in de tijd?

Beweeglijk

Recentelijk hebben we opnieuw de staalproducent ArcelorMittal als koopwaardig voor de lange termijn naar voor geschoven. Het aandeel is ons inziens te zwaar teruggevallen. Het is echter een feit dat het aandeel zeer beweeglijk is, beurssessies met koersverschillen van 5 % of meer zijn geen uitzondering. We trappen een open deur door aan te geven dat de volatiliteit van de markten vandaag zeer hoog ligt en niet meteen lijkt te gaan verdwijnen. Forse dalingen worden gevolgd door stevige herstelbewegingen en omgekeerd.

Gespreid beleggen

Het ideale instapmoment bepalen om zo laag mogelijk in te stappen is gezien deze hoge volatiliteit dan ook een onmogelijke zaak. U kunt hier echter een mouw aanpassen door niet het volledige pakket ArcelorMittal-aandelen in één keer te kopen maar gespreid. U koopt met andere woorden op regelmatige tijdstippen telkens voor hetzelfde bedrag een pakket. Zo vlakt u zelf de volatiliteit uit en zal u tegen een koers kopen die de gemiddelde koers van het aandeel over de aankoopperiode benadert.

Praktisch

U bepaalt de intervallen wanneer u de orders zal plaatsen, bijvoorbeeld elke 15e van de maand, en beslist tevens in hoeveel orders u het voorziene totale aankoopbedrag zal splitsen. U kunt bijvoorbeeld een order van 10 000 euro in vijf orders van 2 000 euro splitsen. U kunt het ook over een andere boeg gooien en telkens een deelorder plaatsen wanneer het aandeel zware verliezen kent zoals op woensdag 9 november toen het aandeel zo’n 5 % terugviel. U bent evenwel volledig vrij in het bepalen van de frequentie en de bedragen. Eén ding is belangrijk: de transacties voldoende spreiden over de tijd. Het enige nadeel is dat de transactiekosten iets hoger zullen oplopen aangezien u uw aankoop over verschillende orders zal spreiden.

 

Deel dit artikel