Analyse
Eastman Kodak: gouden patenten? 6 jaar geleden - donderdag 3 november 2011

Sommige patenten van de Amerikaanse groep Eastman Kodak zouden meer dan tien keer de beurskapitalisatie van de groep waard zijn. Is het aandeel van Eastman Kodak dan geen opportuniteit?

Gekke cijfers

Het klopt dat het Amerikaanse Eastman Kodak, dat meer dan 10 000 pantenten heeft, recent heeft aangekondigd gesprekken te voeren rond de verkoop van ongeveer 1 100 patenten die van strategisch belang zijn op het vlak van digitale fotografie en smartphones.

 

Als we een onafhankelijke expertise mogen geloven zouden deze patenten een waarde hebben van 3 miljard dollar. Om aan dit cijfer te komen baseerde de expertise zich op de prijs die is betaald voor recente patentenverkopen van Motorola aan Google en van Nortel aan een consortium. Een zeer hoog bedrag als men weet dat de beurskapitalisatie van Eastman Kodak slechts 350 miljoen dollar bedraagt.

 

Niet zo snel!

Biedt dit hoge cijfer een opportuniteit voor de belegger? Niet echt.

 

Eastman Kodak is niet in goede gezondheid. Al heel wat jaren verliest de groep aan concurrentiekracht op het vlak van digitale fotografie aan Japanse groepen (Fuji, Canon, Sony…) en door de opmars van fototoestellen in mobilofoons.

 

In 1997 kostte een aandeel van Eastman Kodak nog bijna 95 USD. Vandaag gaat het over de toonbank voor nog geen 1,30 USD! De laaste jaren brokkelde de omzet almaar af, boekte de groep toenemende verliezen, betaalde ze geen dividenden meer en werd het eigen vermogen negatief. Het bedrijf torst heel wat schulden terwijl de cashpositie smelt als sneeuw voor de zon. Van tijd tot tijd steekt de vrees voor een faillissement de kop op. De groep probeert zich te herpositioneren op het vlak van digitale printers. Maar rekening houdend met de nog altijd broze staat van de Amerikaanse en wereldeconomie is er maar weinig hoop dat de groep in 2012 opnieuw winst maakt.

 

Redelijke cijfers

Dat Eastman Kodak deze patenten wil verkopen, geeft aan dat het bedrijf geld nodig heeft. Maar hoeveel waarde moet men hechten aan die schatting van 3 miljard dollar? Het kan zijn dat Google te veel heeft betaald of dat de vergelijking ergens mank loopt.

 

Als men rekening houdt met de geschatte waarde van de verschillende activa van Eastman Kodak, het bedrag aan schulden en de waarde van zijn eigen vermogen dan plakt de beurs vandaag een waarde van 3,5 miljard dollar op de immateriële activa (zijn merknaam, wereldwijde faam) en op de patenten. De beurs is dus pessimistischer dan de expertise die een dergelijke waarde op een tiende van de patenten geeft.

 

Avontuurlijk

De toekomst van Eastman Kodak hangt momenteel af van de prijs die een overnemer voor de patenten wil betalen. Hoe dan ook zal de opbrengst niet direct iets opleveren voor de aandeelhouder want het geld zal worden gebruikt om de schulden te verminderen en te investeren in digitale printers.

 

Eastman Kodak zou het onderwerp kunnen zijn van een overnamebod. Maar de groep heeft reeds aangegeven enkel hierop in te gaan als de biedprijs substantieel hoger ligt dan de huidige prijs. Zou het aandeel in het beste geval (verkoop van patenten aan een mooie prijs, herstel van de activiteiten), kunnen herstellen tot 5 USD of er zelfs boven gaan? Dit is niet het meest waarschijnlijke scenario vandaag.

 

Geen aandeel voor de goede huisvader dus.

 

Deel dit artikel