Analyse
Die niet waagt, die niet wint 6 jaar geleden - woensdag 23 november 2011

In de beleggingswereld is het nooit te laat om van gedachte te veranderen.

Het is nooit te laat om van gedachte te veranderen. Warren Buffett durfde het zelfs op de gezegende leeftijd van 81 jaar aan om zijn portefeuille een andere richting uit te sturen. Tot nu toe had de beroemde Amerikaanse belegger de naam eerder conservatief te zijn en de voorkeur te geven aan defensieve aandelen zoals Coca-Cola, Wal Mart of Procter&Gamble. De technologiesector liet hij links liggen onder het voorwendsel dat hij er te weinig van kende of snapte.

 

Maar onlangs waagde hij toch de sprong. Hij nam een participatie in IBM en is nu zelfs een van de grootste aandeelhouders van de computerreus. Wat hem over de streep trok, waren het duidelijke businessplan, de expansie in de groeilanden en vooral de gulheid van de groep tegenover haar aandeelhouders. Overdreven risico’s heeft Buffett met IBM overigens niet genomen. Het gaat om een gevestigde en solide groep die geleid wordt door een vermaard management. Of hij ook een goede zaak heeft gedaan, zal pas over enkele jaren blijken. IBM biedt na zijn geslaagde omvorming tot een diensten- en softwarebedrijf weliswaar aantrekkelijke groeivooruitzichten, maar volgens ons zitten die al in de koers. Wie het aandeel bezit, mag het houden, maar kopen zouden we tegen de huidige koers niet doen.

 

De “bekering” van Buffett moet dus zeker niet gezien worden als een vrijgeleide om zich op technologieaandelen te storten. Wij volgen momenteel 26 aandelen die onder de noemer “spitstechnologie” vallen. Net als andere aandelen worden ze aan onze waarderingscriteria getoetst. Aangezien de sector in zijn geheel volgens ons correct gewaardeerd is, zijn de aankoopadviezen niet zo dik gezaaid. Bovendien geldt in deze sector nog meer dan in andere dat men nauwgezet moet kiezen. Er zijn genoeg voorbeelden van veelbelovende verhalen die slecht afliepen.

 

Wie zijn portefeuille wil opfleuren met een snuifje technologie raden we Intel, EVS, CSC, Melexis en Sage aan. Ze zijn stuk voor stuk aantrekkelijk geprijsd.

 

Deel dit artikel