Analyse
Dexia Bank is Dexia niet (meer) 6 jaar geleden - dinsdag 8 november 2011

Nu het stof rond de ontmanteling van Dexia wat is gaan liggen, hameren we er nogmaals op dat Dexia Bank België geen deel meer uitmaakt van het beursgenoteerde Dexia.

 

Dexia Bank België

Op 10 oktober is Dexia Bank België (DBB) genationaliseerd en volledig in handen gekomen van de Belgische staat. Het beursgenoteerde Dexia heeft DBB uit de groep gelicht en verkocht aan de staat voor 4 miljard euro. De staat is net als vroeger, toen ze een vinger in de pap had bij semi-overheidsinstellingen à la ASLK, bankier geworden. Klanten van DBB hoeven zich dus geen zorgen te maken. Alle tegoeden zijn nu ‘onder staatsbeheer’ en zijn veilig. Als klant of spaarder kunt u dus op beide oren slapen. Veel gevolgen op het dagdagelijkse beheer van de bank zal de nationalisering niet hebben. De meeste topmensen van de bank zijn op post gebleven en leiden de bank zoals voorheen. Op het vlak van producten, voorwaarden en dergelijke zal in eerste instantie niet zo veel veranderen. DBB wil wel een streep trekken onder het verleden door op zoek te gaan naar een nieuwe naam.

Eén ding is echter zeker, de staat zal op termijn de bank in de etalage zetten zodat het opnieuw in privé-handen kan komen. Wanneer ze dit zal doen, is nog een open vraag. Veel zal afhangen van de interesse die er op termijn voor DBB zal opduiken.

 

Dexia: bad bank

De beursgenoteerde entiteit heeft sinds begin oktober een ware transformatie ondergaan en eigenlijk blijft er enkel nog een zogenaamde bad bank over. Deze bestaat uit een portefeuille van obligaties (waaronder Griekse staatsobligaties) en rommelkredieten die goed is voor zo’n 75 miljard euro. De bedoeling is die portefeuille met zo min mogelijke verliezen af te bouwen. Hoeveel van die rommelkredieten en obligaties uiteindelijk zullen moeten worden afgeschreven, is nog onduidelijk maar het zou toch gemakkelijk over enkele miljarden euro’s kunnen gaan. Deze bad bank wordt gefinancierd met door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid gewaarborgde leningen.

Voorts heeft Dexia volgens onze ramingen nog voor 8 à 10 miljard euro activa in de etalage staan zoals de Luxemburgse, Franse, Turkse, Italiaanse en Spaanse bankdochters, een vermogensbeheerder en een dienstverlener voor institutionele beleggers. Voor al deze filialen worden overnemers gezocht. Voor de Turkse dochter Denizbank zou de interesse vrij groot zijn. De waarde van het resterende Dexia inschatten is nog steeds geen sinecure en hangt grotendeels af van hoeveel verliezen de portefeuille moet slikken en tegen welke prijs de verschillende filialen worden verkocht. We blijven van een waarde uitgaan die 1 à max. 2 EUR bedraagt. Gezien de onzekerheid blijven we het aandeel mijden.

 

Deel dit artikel