Analyse
Alstom: groep steeds kwetsbaarder 6 jaar geleden - dinsdag 8 november 2011

Ondanks een pover resultaat, probeert de groep gerust te stellen en kondigt ze maatregelen aan, maar die zullen o.i. slechts een beperkte impact hebben.

Sinds ons verkoopadvies verloor de koers al 35 % en gezien de vooruitzichten blijft het aandeel ook na die daling nog te duur.
VERKOPEN.

 

In het 1ste halfjaar van het huidige boekjaar (einde 31/03) daalde de omzet met 10 % en krompen de marges tot 6,7 % (7,3 % voorheen). De groep haalt nog bestellingen binnen, maar die zullen pas over 2 of 3 jaar een impact hebben op de omzet en er worden ook veel bestellingen uitgesteld of geannuleerd. Toch houdt Alstom vast aan zijn doelstelling van een bedrijfsmarge van 7 à 8 % voor dit boekjaar. Om dat te realiseren, wil het kosten besparen door zijn organigram te vereenvoudigen. De impact daarvan zal o.i. evenwel beperkt zijn gezien de Aziatische concurrentie nu al aantrekkelijkere prijzen hanteert. En aangezien we de komende 6 maanden ook geen conjunctuurverbetering verwachten, wordt die doelstelling moeilijk haalbaar. De groep zal het niet makkelijk hebben om haar vaste kosten terug te schroeven en Bovendien wordt er meer cash uitgegeven (o.a. dividend, acquisities) dan er gegenereerd wordt. De schuldenlast is verdubbeld t.o.v. een jaar eerder en bereikte het alarmwekkende peil van 65 % van het eigen vermogen. We schroeven onze winstramingen terug van 3,09 tot 2,52 EUR per aandeel voor het huidige boekjaar en van 3,64 naar 2,62 EUR voor 2012-13.

 

Koers op het moment van de analyse: 28,45 EUR

 

Alstom is een Franse industriële groep, actief in energie- en milieuvoorzieningen (centrales, alternatoren, turbines, installaties om milieuverontreiniging tegen te gaan), in de dienstverlening aan elektriciteitsmaatschappijen en in transportvoorzieningen (trams, treinen, HST…). De afdeling scheepsbouw werd verkocht.

 

Deel dit artikel