Analyse
Ageas: nog Griekse waardeverminderingen 6 jaar geleden - woensdag 2 november 2011

Terwijl Ageas eind augustus er nog op rekende dat de verzekeringsprestaties in lijn van 2010 zouden liggen, is dit niet langer het geval. De groep verwacht niettemin een dividend te kunnen uitkeren.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.


Terwijl Ageas bij de halfjaarcijfers al resoluut koos voor een conservatieve aanpak door het Griekse overheidspapier tot de toenmalige reële waarde (±50%) af te boeken, besliste de verzekeraar om in het derde kwartaal nog eens een extra waardevermindering te boeken tot ±38% van de nominale waarde wat ongeveer overeenkomt met de huidige reële waarde, en dit voor alle Griekse overheidsschuld (óók met vervaldag na 2020!) in portefeuille. De netto negatieve impact ervan zal zo’n 353 miljoen euro (0,14 EUR per  aandeel) bedragen. Na deze afboeking staat er uiteindelijk nog voor zo’n 0,5 miljard (of 0,19 EUR per aandeel) Grieks staatspapier in de boeken. Ter vergelijking: het eigen vermogen bedroeg eind september 7,9 miljard of 3,15 EUR per aandeel. Echt problematisch is dit dus niet mocht de volledige Griekse portefeuille staatspapier afgeboekt moeten worden. Een Italiaans falen (1,8 miljard staatspapier in portefeuille) zou daarentegen een zwaardere dobber zijn. Los van de Griekse tragedie neemt Ageas ook nog een waardevermindering van 85 miljoen (0,03 EUR per aandeel) op de aandelenportefeuille, door de sterk dalende aandelenmarkten. Positieve geluiden komen er dan weer van Royal Park Investments, de “bad bank” waarin Ageas 45% aanhoudt en die goed op weg is om het resultaat van 2010 te verbeteren. Al bij al rekenen we voor 2011 op een verlies van 0,09 EUR per aandeel en een dividendverlaging van 0,06 naar 0,03 EUR per aandeel netto.

 

Koers op het moment van de analyse : 1,34 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Daarnaast heeft de groep een belang van 45 % in een portefeuille gestructureerde kredieten en een calloptie op de meerwaarde op de aandelen BNP Paribas die de Belgische overheid in handen heeft (10,2 % van het kapitaal).


Deel dit artikel