Analyse
Ablynx: alweer een slecht biotechvoorbeeld 6 jaar geleden - dinsdag 15 november 2011

Ablynx verloor op minder dan een week een derde van zijn beurswaarde nadat Pfizer zijn samenwerking rond enkele potentiële geneesmiddelen van het bedrijf stopzette.

Lama onderuit

Wederom heeft een op Euronext Brussel genoteerde biotechgroep haar aandeelhouders moeten ontgoochelen: Ablynx. De groep ontwikkelt geneesmiddelen op basis van nanobodies (een nieuwe generatie van dierlijke eiwitten afgeleide antilichamen) van lama’s. Het heeft een twintigtal potentiële geneesmiddelen op verschillende aandoeningen (kanker, ontstekingsziektes,…) in de pijplijn. Voor ongeveer de helft doet Ablynx de onderzoeken zelf en voor de andere helft steunt het op (financiële) partners zoals Merck Serono en Boehringer. Al drie middelen bevinden zich in klinische onderzoeksfase II, tegen 2016 zou het verst gevorderde middel op de markt moeten kunnen komen.

 

Maar plots raakte bekend dat Pfizer niet verder wil investeren in onderzoek in de nanobodies van Ablynx (TNF Alpha om precies te zijn). De groep moet nu op zoek naar een nieuwe partner want ze kan niet alleen de verdere onderzoeken dragen. Het is ook mogelijk dat ze de onderzoeken gewoon stopzet. Een flinke streep door de rekening van het bedrijf. Beleggers verlieten massaal het aandeel en het daalde in een mum van tijd van 3,8 tot 2,5 EUR. Later op de week keerde het tij nadat een uitbreiding van de samenwerking met Merck werd aangekondigd. Het kwaad was echter geschied want het aandeel herstelde slechts lichtjes.

 

Geen succes

Het zoveelste bewijs dat het koersverloop van biotechbedrijven zeer volatiel en sterk afhankelijk is van de resultaten van onderzoek naar geneesmiddelen en van het afsluiten van partnerships. Zolang het nieuws gunstig is, evolueert de koers in positieve zin. Maar slaat er ergens iets tegen, dan is het meteen alle hens aan dek. Deze bedrijven zijn tevens risicovol omdat ze altijd veel moeten investeren in onderzoek terwijl de toekomstige inkomsten en winsten onzeker en wisselvallig zijn.

 

Met uitzondering van Thrombogenics (dat over een goed gevulde en tot nu toe succesvolle pijplijn beschikt) hebben alle biotechbedrijven op Euronext Brussel het op één of andere manier laten afweten. Na het slechte nieuws kregen ze een rake klap waarvan ze niet konden herstellen. Ze zijn dan ook voor de aandeelhouders geen succes geworden (zie tabel).

 

We kunnen dit staven aan de hand van enkele voorbeelden. Begin dit jaar nog verloor Galapagos in één sessie 25 % van zijn waarde toen het moest opbiechten dat het onderzoek voor één van zijn potentiële middelen tegen reuma niet de gewenste resultaten had opgeleverd en dat er niets anders op zat dan de stekker uit het onderzoek te trekken. Tigenix verloor in maart 2010 een derde van zijn koers toen de Amerikaanse autoriteiten geen goedkeuring gaven voor hun middel dat kraakbeen in de knie aanmaakt. Ondertussen heeft het bewuste middel nog extra vertragingen opgelopen. MdxHealth (het vroegere Oncomethylome) kreeg een rake klap toen farmagroep Johnson & Johnson besliste om geen licentie te nemen op een bepaalde prostaatkankertest.

 

Te hoog risico

U begrijpt dus waarom we geen biotechaandelen opvolgen en niet aanraden. Te kleine biotechbedrijven hangen te veel af van een beperkt aantal middelen. Aangezien slechts weinig potentiële geneesmiddelen effectief op de markt geraken, de klinische studies lang, duur en vol met valkuilen zijn, lopen deze kleinere biotechbedrijven en hun aandeelhouders enorme risico’s. Als er iets fout loopt, zijn de koersdalingen niet van de poes en krijgt de aandeelhouder een gepeperde rekening gepresenteerd. De biotechsector leverde de voorbije drie à vijf jaar geen extra rendement tegenover de veel veiligere farmasector en was bovendien veel volatieler. Vandaag is het o.i. veel interessanter om in grote farmabedrijven te beleggen (die door overnames ook vaak een stevige biotechtak hebben). Onze voorkeur in de farmasector gaat uit naar Abbott Labs en GlaxoSmithKline.

 

Biotechaandelen op Euronext Brussel
 
Beursintroductie
Hoogste koers afgelopen
12 maanden
Actuele koers
Koers
Jaar
Ablynx
7 EUR
2007
9,25 EUR
2,50 EUR
Devgen
7,50 EUR
2005
7,81 EUR
4,91 EUR
Galapagos
7 EUR
2005
12,40 EUR
5,94 EUR
Tigenix
5 EUR
2007
1,495 EUR
0,77 EUR
Thrombogenics
4,50 EUR
2006
23,94 EUR
18,48 EUR
MdxHealth
7,50 EUR
2006
2,76 EUR
1,53 EUR
 

Deel dit artikel