Analyse
Aandelen selecteren: houd het hoofd koel 6 jaar geleden - woensdag 16 november 2011

Is het het moment om van de volatiliteit gebruik te maken om heen-en-weertjes te doen op bepaalde aandelen in de hoop op een snelle winst?

De laatste weken werden de beurzen volledig overheerst door de Griekse en de Italiaanse saga. Het zou ons niet verwonderen mocht een aantal beleggers in de verleiding komen om van de extreme koersvolatiliteit waarmee dit gepaard gaat gebruik te maken om heen-en-weertjes te doen op bepaalde aandelen in de hoop op een snelle winst. Die tactiek is niet aan te raden. De risico’s zijn te groot. Bedenk dat deze situatie niet eeuwig zal duren en dat, als er opnieuw meer rust is op de markt, de fundamentals weer de aandelenkoersen zullen aansturen. De strategie die wij volgen vertrekt van die fundamentals. Zij leveren ons samen met een aantal andere gegevens een waardering op waarop onze adviezen steunen. Een aandeel dat als “goedkoop” uit onze berekeningen komt, zullen we, op enkele uitzonderingen na, op “kopen” zetten. Zo kunnen ook aandelen uit een probleemsector een goede belegging zijn. De staalsector bijvoorbeeld heeft het momenteel erg zwaar, maar toch zijn we recent voor ArcelorMittal op kopen overgestapt.

 

Intussen riskeert de huidige onrust nog een tijdje aan te houden. We kunnen u maar één goede raad geven: laat u niet meeslepen en houd het hoofd koel.

 

Maak een oordeelkundige keuze. Aandelen van kwaliteitsbedrijven die op de beurs te zwaar afgestraft zijn, vormen een interessante belegging voor geduldige beleggers die zoals wij geloven dat er vroeg of laat een einde zal komen aan de beursmalaise. Op dat ogenblik zullen zij de vruchten van hun geduld plukken. In België vallen bijvoorbeeld Sioen, EVS en Nyrstar onder deze categorie.

 

Doe geen wilde aankopen. Regelmatige aankopen vlakken de impact van de volatiliteit uit.

 

Spreid uw portefeuille over verschillende sectoren. Minder sexy betekent niet altijd minder interessant. Sinds het begin van dit jaar heeft de wereldwijde farmasector 5,7 % gewonnen (dividenden inbegrepen), die van de verbruiksgoederen 2,6 % en die van de telecomoperatoren 2,4 %. De sexy technologiewaarden lieten 3,9 % liggen. Ter vergelijking: in diezelfde periode verloor de Stoxx Europe 50 niet minder dan 8,4 % en steeg de Amerikaanse S&P500 slechts met 1,3 %.

 

Deel dit artikel