Analyse
Verlies de moed niet 6 jaar geleden - woensdag 26 oktober 2011

De huidige onzekerheid verlamt de beleggers die op lange termijn denken en geeft vrij spel aan de speculanten. Geen reden om aan de zijlijn te blijven.

Terwijl de eerste voornamelijk Amerikaanse bedrijven hun kwartaalresultaten publiceren, gaat de aandacht van de beleggers vooral naar hun vooruitzichten voor 2012 of zelfs 2013. En die ogen over het algemeen niet zo fraai.

 

Om niet zoals in 2008-09 hun toevlucht te moeten nemen tot urgentiemaatregelen proberen de ondernemingen op een verslechtering van de situatie vooruit te lopen, met soms zware sociale gevolgen. Zo gaat Philips die zijn verliesgevende televisieactiviteiten niet kwijtraakt, 4 500 banen schrappen, terwijl ArcelorMittal twee hoogovens in Luik sluit. Danone overweegt dan weer om zijn divisie flessenwater af te stoten om zich toe te spitsen op activiteiten met meer groeipotentieel. Ook in de VS proberen de bedrijven hun rentabiliteit veilig te stellen, ook al moeten ze daarvoor zwaar ingrijpen op hun organisatie. Zo wordt Abbott Laboratories in twee beursgenoteerde entiteiten opgesplitst. Daardoor zou de waarde van de activa beter uit de verf komen. Ook Kraft had eerder al een dergelijke operatie aangekondigd.
Maar die herstructureringen op zich zullen niet volstaan. Als Europa er niet in slaagt om het probleem van de overheidsschulden op te lossen dreigt het prille beursherstel (+14 % voor de Stoxx Europe 50 sinds het dieptepunt van eind september) onder zijn eigen gewicht te bezwijken. De zwaarste klappen zullen in Europa vallen waar de beurzen niet ondergewaardeerd zijn en volatieler dan in de VS.

 

De huidige onzekerheid verlamt de beleggers die op lange termijn denken en geeft vrij spel aan de speculanten die zich laten leiden door geruchten. Maar dat is geen reden om aan de zijlijn te blijven. Wie bereid is de aan aandelen verbonden risico’s te aanvaarden en de volatiliteit van de koersen voor lief neemt, kan zich nu voor een prikje een portefeuille uiterst solide aandelen aanschaffen. De Amerikaanse beurs verdient zeker een plaatsje. In het licht van hun onmiskenbare herstructureringsinspanningen en hun vermogen om wereldwijd marktaandelen af te snoepen, worden de Amerikaanse bedrijven op de beurs zwaar ondergewaardeerd. Laat u inspireren door onze portefeuille.

 

Deel dit artikel