Analyse
Softimat verlaat weldra Euronext 6 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2011

Softimat, het vroegere Systemat, is nu een kmo (68 personeelsleden) die per jaar minder dan 10 miljoen euro omzet draait. Een dure notering aan Euronext is dan ook niet langer gerechtvaardigd. Het aandeel verhuist nog dit jaar naar Alternext.

Het groeipotentieel lijkt ons erg beperkt, maar de intrinsieke waarde ligt veel hoger dan de koers. Gezien het risico is dat echter geen reden om te speculeren. 
HOUDEN (of verkopen vanaf 5 EUR).

 

 

 
Softimat bestaat nog enkel uit wat softwareactiviteiten en vastgoed (de vrogere gebouwen van Systemat). De softwareactiviteiten (het boekhoudpakket Popsy en de ERP-software voor kmo’s Dimasys) boekten in het eerste semester 9 % minder omzet en een verlies van 0,05 EUR per aandeel. Een winst per aandeel van 0,06 EUR lijkt ons op termijn het hoogst haalbare. Voortaan zal de winst van de groep vooral moeten komen van het vastgoedpark. Op termijn ramen wij de winst van de groep op zowat 0,30 EUR per aandeel. Op basis van dat cijfer en van een geschatte waarde van 30 miljoen euro voor het vastgoedpark (wat overeenkomt met een nettorendement van 6 %) ramen wij de intrinsieke waarde op 5,30 EUR per aandeel. Maar het is duidelijk dat de beperkte liquiditeit van het aandeel (soms maar 500 aandelen per dag verhandeld) die met de overheveling naar Alternext  zeker niet zal verbeteren voor een permanente onderwaardering van het aandeel riskeert te zorgen.

 

Koers op het moment van de analyse : 3,88 EUR

 

In zijn topdagen begin 1999 was Systemat (dat in mei omgedoopt werd in Softimat) meer dan 45 EUR per aandeel waard. Na jaren van herstructurering is de groep vandaag zo goed als leeggehaald. Haar belangrijkste actief is haar vastgoedpark (28 500 m² kantoren, loodsen en labo’s) dat nagenoeg volledig verhuurd is aan haar vroegere activiteiten.


Deel dit artikel