Analyse
Republic Airways: risicovol aandeel 6 jaar geleden - maandag 3 oktober 2011

Republic Airways betaalt de prijs voor zijn (ongelukkige) overname van Frontier Airlines en de economische vertraging dreigt de zaken nog te verslechteren.

Na de koersdaling is het aandeel opnieuw goedkoop maar het blijft riskant.
HOUDEN.

 

Het zijn harde tijden voor luchtvaartmaatschappijen, en in het bijzonder voor Republic. De dreiging van een nieuwe recessie in 2012 zou de sector, die al met hoge structurele kosten kampt, nog meer kunnen afremmen. Republic probeert te reageren via een besparingsplan van 120 miljoen USD per jaar, maar het succes daarvan valt af te wachten. We vragen ons af of de groep in staat zal zijn om de rentabiliteit van haar verlieslatende dochter, Frontier Airlines, duurzaam op te krikken. De strategie van Frontier, met name United en Southwest beconcurreren in Denver (belangrijkste hub), blijkt niet makkelijk te realiseren. Volgens specialisten zou er maar plaats zijn voor twee transporteurs. Het herstel van Frontier is dus geen op voorhand gewonnen strijd en als de situatie blijft achteruitboeren, zou het kunnen dat het management gedwongen is nog meer (dure) maatregelen te nemen. We verwachten wel dat Republic in 2012 uit de rode cijfers raakt en tippen op een winst van 0,40 USD per aandeel (t.o.v. een verlies van 0,30 USD dit jaar). Daarmee zijn we pessimistischer dan het management (dat op 1 USD mikt voor 2012).

 

Koers op het moment van de analyse: 2,81 USD

 

Republic Airways is een regionale luchtvaartmaatschappij die elke dag ongeveer 1 600 korteafstandsvluchten tussen 128 steden in 47 Amerikaanse staten, Canada, Mexico en Costa Rica uitvoert. De groep opereert van oudsher voor rekening van andere luchtvaartmaatschappijen en ook voor eigen rekening onder de merknaam Frontier.

 

 

Deel dit artikel