Analyse
Miko: marges onder druk 6 jaar geleden - woensdag 19 oktober 2011

Door zijn afhankelijkheid van de koffieconsumptie in bedrijven, is dit aandeel uit de voedingssector gevoeliger aan de conjunctuur dan men zou denken.

Relatief duur aandeel.
VERKOPEN.

 

De omzet voor de activiteit koffieservice (in bedrijven) is met 13,1 % gestegen, dankzij o.a. een groot nieuw contract in het VK. Helaas had de bedrijfswinst van de divisie (- 9,5 %) te lijden onder de fors gestegen koffieprijzen (+40% à 80% tussen januari en juni, afhankelijk van de soort) die niet volledig konden worden doorgerekend aan de klanten. De situatie blijft moeilijk (afhankelijk van conjunctuurgevoelige kantorenmarkt) en er moet meer worden uitgegeven aan marketing om zowel het marktaandeel als de omzetgroei te vrijwaren. Bij de kunststof verpakkingen (voedingsindustrie) konden de gestegen grondstoffenprijzen wel worden doorgerekend en hield Miko zijn marges intact. Door de slechte zomer van 2011 en de afhankelijkheid van de roomijsmarkt (bekertjes, enz.) verwachten we dat de omzet in het tweede halfjaar zowat 20 % lager zal afklokken dan in de eerste jaarhelft. De omzet van de koffieservice zal zich wellicht kunnen handhaven maar de koffieprijzen gaan wel nog altijd in stijgende lijn. Na een goed eerste halfjaar trekken we onze winstramingen voor 2011 op tot 5,6 EUR per aandeel (- 9,4 % t.o.v. 2010). Voor 2012 blijven we voorzichtig en mikken we op een stabiele omzet en een winst per aandeel van 5,8 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 49,20 EUR

 

De Belgische groep Miko is actief in koffieservice (in ondernemingen enz.) en plastiekverpakkingen voor de voedings- en de cosmetica-industrie. De twee afdelingen genereren elk ongeveer de helft van de omzet.

 

Deel dit artikel