Analyse
IRIS: beperkte zichtbaarheid voor 2012 6 jaar geleden - woensdag 12 oktober 2011

De voorbije 2,5 jaar hield het resultaat goed stand maar de onduidelijke vooruitzichten op korte termijn nopen tot voorzichtigheid.

De koers houdt er wel al rekening mee. Op langere termijn is de markt waarop Iris actief is veelbelovend.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

De omzet klom in het 1ste halfjaar 34 % hoger. De stijging is te danken aan de (weinig rendabele) verkoop van materiaal dat geleverd wordt in het kader van projecten (85 % van de omzet), maar ook de verkoop van producten (15 % v.d. omzet) is mooi toegenomen (+19 %). De versterking van de commerciĆ«le slagkracht door het partnership met Canon werpt nu vruchten af en dat partnership draagt nu positief bij tot de winst (na lange periode van investeringen in o.a. opleiding van Canon-teams, R&D) en moet het mogelijk maken om goed te blijven boeren op de kmo-markt (Canon zal er de grootste klant van Iris worden en goed zijn voor ruim 5 % van de omzet). De zichtbaarheid op de activiteit projecten blijft erg beperkt. De komende maanden zullen de bezuinigingen in de overheidssector (15 % van de omzet) en de paniek in de financiĆ«le sector (25 %) mogelijk gevolgen hebben. Als er geen grote contracten geannuleerd of uitgesteld worden, zal de winst 2011 wellicht iets hoger afklokken dan in 2010 (toen 2,21 EUR per aandeel). We blijven voorzichtig en ondanks de hoge "return on investment" van de oplossingen van Iris, mikken we voor 2012 op een stagnatie van de winst.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,45 EUR

 

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

 

Deel dit artikel