Analyse
Fraude van traders 6 jaar geleden - woensdag 5 oktober 2011

Het is onaanvaardbaar dat dit een bank tot op de rand van de afgrond kan brengen en uiteindelijk belastingsgeld redding moet brengen.

Barings Bank en zijn trader Nick Leeson in 1995, Sumitomo Bank en Yasuo Hamanaka in 1996, Société Générale en Jérôme Kerviel in 2008 en vandaag UBS en zijn trader Kweku Adoboli. In zakenbankieren is het nu niet altijd mogelijk aan de winnende kant te staan. Maar dat een individu erin slaagt om zijn instelling en de aandeelhouders ervan met miljarden euro verliezen op te zadelen, is betreurenswaardig. En het is onaanvaardbaar dat dit een bank tot op de rand van de afgrond kan brengen en uiteindelijk belastingsgeld redding moet brengen.

Maar vergis u niet: de gewraakte trader is dikwijls niet meer dan een zondebok. Want aan de basis van deze schandalen liggen flinke tekortkomingen op het vlak van risicocontrole. Al geruime tijd zetten toplui bij UBS maar ook andere banken hun traders aan om extra risico te nemen zodoende de verliezen van tijdens de crisis in 2008 goed te maken en het eigen vermogen te versterken. Deze doelstellingen mogen evenwel geen dergelijke ontsporingen met zich meebrengen! En zeggen dat enkele weken geleden de algemeen directeur van UBS het risicobeheer binnen het departement zakenbankieren nog als het veiligste van de sector beschouwde! In 2008, net voor de Kerviel-affaire, had Société Générale ook een uitstekende reputatie op dat vlak… Het wordt steeds duidelijker dat noch de regulator van de financiële sector noch de topmensen van de bankinstellingen in de huidige context doeltreffende oplossingen voorstellen. Wat te doen? Ten eerste is het volgens ons tijd om op wereldvlak een onderzoek te voeren naar het gebruik van sommige financiële instrumenten, die zeer complex zijn, geen toegevoegde waarde hebben en enkel speculatie dienen. Als een bepaald instrument zelfs voor de kenner onbegrijpelijk wordt dan moet men deze verbieden. Ten tweede moeten topmanagers bij banken zelf verantwoordelijkheid dragen als er iets mank loopt bij de risicocontrole, net zoals dat in de VS gebeurd. Toplui worden er strafrechterlijk vervolgd als de rekeningen niet kloppen.

Dit zou hen doen nadenken over de aard van hun activiteiten en verplichten om traders in het gareel te houden. Men heeft lang gedacht dat het voorhouden van een wortel (bonussen) ideaal was om waarde te creëren. Nu blijkt steeds meer dat enkel de stok helpt.

 

Deel dit artikel