Analyse
Dexia: wat is het aandeel nog waard? 6 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2011

Nu de groep ontmanteld is en Dexia Bank België genationaliseerd hangt er nog steeds een dikke mist rond het lot en de exacte inhoud van het beursgenoteerde Dexia.

Verkopen.
Enkel doorgewinterde speculanten mogen het houden.

 
De aandeelhouders blijven zitten met een “bad bank” die voor ca. 80 % bestaat in een obligatieportefeuille in afbouw (o.m. Griekse obligaties) en voor ca. 20 % in rommelkredieten en die ongeveer 90 miljard euro waard is. De bad bank wordt gefinancierd met door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid gewaarborgde leningen. Voorts heeft Dexia volgens onze raming nog voor 8 à 10 miljard euro activa in de etalage staan zoals de Luxemburgse, Franse, Turkse, Italiaanse en Spaanse bankdochters, een vermogensbeheerder en een dienstverlener voor institutionele beleggers. Maar daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met een aantal erg moeilijk in te schatten “verliesposten” uit de bad bank: minderwaarden op de rommelkredieten en op de obligatieportefeuille (Griekenland!), kosten voor staatswaarborgen … We denken dat ze gemakkelijk tot 4 à 5 miljard euro kunnen oplopen (het kan nog lang duren vooraleer hier klaarheid over is). Daarom schatten we de waarde van Dexia met een zeer grote foutenmarge op 2 tot 4 miljard euro of 1 à 2 EUR per aandeel. Wat wel al vaststaat is dat er geen bonussen of dividenden uitbetaald worden zolang Dexia overheidswaarborgen geniet. 
 

Koers op het moment van de analyse : 0,71 EUR

 

Dexia is het overblijfsel van een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering. De holding omvat na de nationalisering van de Belgische bank- en verzekeringspoot enkel nog een uitdovende obligatieportefeuille, rommelkredieten en bank- en financiële dienstenfilialen die verkocht zullen worden.

 


Deel dit artikel