Analyse
Dexia: aandeel geschorst tot maandag 6 jaar geleden - vrijdag 7 oktober 2011

Gezien de evolutie van de geruchten is het aandeel Dexia alleszins tot maandagochtend geschorst.

 

Er werden inmiddels exclusieve onderhandelingen gestart over de verkoop van Dexia Banque Internationale à Luxembourg. Nadat er donderdagnamiddag geruchten begonnen te circuleren over de mogelijke verkoopprijs werd de notering van het aandeel, alvast tot maandagmorgen, geschorst.

Zaterdag 8 oktober komt de raad van bestuur van Dexia bijeen om de diverse opties in verband met de toekomst van de groep te bestuderen. Het is de bedoeling om in het weekend knopen door te hakken. Maandag voorbeurs zou een definitief reddingsplan in kannen en kruiken moeten zijn.

Naast het scenario van een volledige nationalisatie van Dexia Bank België (om deze eventueel later te verkopen) en een alternatief waarbij er voor een beursnotering van de Belgische bank geopteerd wordt, lijkt er nu ook een plan op tafel te liggen om Dexia Bank België slechts gedeeltelijk te nationaliseren. Daarbij zou de Belgische overheid via een kapitaalverhoging (van minstens 3 miljard euro) meerderheidsaandeelhouder (>50%) worden, maar niet voor de volle 100%. De huidige Dexia-aandeelhouders worden ook aandeelhouder van Dexia Bank België, maar zien hun belang wel verwateren.

Voor ons lijkt evenwel nog steeds het alternatieve scenario zonder nationalisering maar met een beursnotering van Dexia Bank België het gunstigste voor alle betrokken partijen.

Deel dit artikel