Analyse
Beleggen in de VS? Yes you can! 6 jaar geleden - woensdag 19 oktober 2011

De moeilijke tijden die de VS-economie momenteel beleeft, moeten u er niet van weerhouden om in Amerikaanse aandelen te beleggen. De lokale bedrijven hebben nog mooie troeven in de hand en de beurscorrectie heeft de aandelen nog aantrekkelijker gemaakt. Hoe staat het met de aandelen uit onze selectie?

Economie op de sukkel

Het zwakke economische herstel in de VS van begin dit jaar is intussen gesmoord door de stijging van de werkloosheid die momenteel 9,1 % bedraagt, bijna het dubbele van voor de crisis. De herstelmaatregelen van de regering Obama volstonden niet om de economische motor opnieuw te doen aanslaan. Door de slappe conjunctuur en de zwakke binnenlandse vraag werden er de afgelopen jaren te weinig banen gecreëerd. De economische groei en de consumptie werden bovendien afgeremd doordat geld lenen duurder werd (financiële crisis en banken voorzichtiger). Ook van de vastgoedsector, normaal gezien een kredietbron voor de Amerikanen (nieuwe hypotheken op onroerend goed waarvan de prijzen regelmatig stijgen) viel geen steun te verwachten. De prijzen blijven immers dalen (-4,1 % in juli t.o.v. 2010). De economische groei zal de komende jaren dan ook zwak blijven. Begin oktober hebben we onze al voorzichtige ramingen teruggeschroefd tot +1,5 % van het bbp voor 2012 en +2 % voor 2013.

 

Goedkope beurs

De Amerikaanse economie blijft ondanks alles sterk wat concurrentievermogen en innovatiekracht betreft. Op lange termijn bezit ze dan ook meer groeipotentieel dan de Europese. Voorts is de Amerikaanse markt minder volatiel dan de Europese. En ten slotte is de dollar lichtjes ondergewaardeerd tegenover de euro. Amerikaanse aandelen zijn dus over het algemeen goedkoper dan Europese.

 

Kloof neemt toe

Ondanks de economische problemen heeft de Amerikaanse markt de stormen van de laatste maanden beter doorstaan dan de Europese. Sinds 1 januari verloren de Amerikaanse aandelen in euro gemiddeld 6,7 %, tegenover 12,8 % voor de Europese. De crisis is in de eerste plaats Europees. Het feit dat de VS hun AAA rating verloren, heeft geen impact op de economie: de rente is stabiel gebleven. De moeite die Europa heeft om een akkoord te bereiken aangaande de manier om uit de crisis te geraken en om de banken te redden, weegt zwaar op het moreel van de beleggers die risicoschuw worden. Het is juist het uitzicht op een gecoördineerde hulp aan de banken dat het huidige beursherstel in Europa verklaart.

 

Advieswijzigingen

Sinds onze laatste analyse over de Amerikaanse aandelen in februari ll. zijn we voor Nasdaq OMX, Teleflex  en Kraft ondanks hun goede halfjaarresultaten van “kopen” overgestapt op “houden”. De aandelen zijn immers niet langer goedkoop. De gevolgen van de opsplitsing van de activiteiten van Kraft lijken ons onduidelijk. Republic Airways is een geval apart. Het aandeel is nog altijd goedkoop, maar gezien de kwetsbaarheid van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (geruchten over een faillissement van American Airlines) zijn we niet langer koper. Houden als de hoge risicograad (5) u niet afschrikt.

 

De nieuwkomers

Wij hebben de daling van de Amerikaanse beurzen benut om enkele ondergewaardeerde aandelen in onze selectie op te nemen. Triquint zal van de wereldwijde stijging van de vraag naar chips voor smartphones (iPhone) en tabletcomputers (iPad) profiteren. Als producent van onderdelen en componenten voor vliegtuigen zal Spirit Aerosystems garen spinnen bij de vervanging van de luchtvloot in het Westen en van de uitbreiding ervan in de groeilanden. Op de markt van verbruiksgoederen stellen we het defensieve profiel van Kimberly Clark op prijs, alsook de aandeelhoudersvriendelijke politiek (dividendrendement van 3,9 % bruto).

 

Welke aandelen voor wie?

Wij blijven een voorkeur hebben voor defensieve aandelen die beter bestand zijn tegen een vertraging van de economie. Bij een economische schok in het Westen of in de groeilanden zijn die bedrijven beter in staat om hun rentabiliteit op peil te houden en om een goed dividend uit te keren. Behalve Kimberly Clark (zie hiervoor) raden we Abbot Laboratories, AT&T, Exelon en Chevron aan.

 

Veel technologieaandelen staan er niet op ons aankooplijstje. Ze zijn over 'het algemeen duur. Behalve Triquint, kopen we enkel CSC en Intel.

 

De conjunctuurgevoelige aandelen lieten recent veren. Maar volgens ons is het pessimisme overdreven. Profiteer ervan om BlackRock, General Electric, US Ecology, Time Warner en Seaspan te kopen.

 

Deel dit artikel