Analyse
ASM Lithography: record in 2001, minder goed in 2012 6 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2011

Het kwartaalresultaat was conform onze verwachtingen en kondigt een recordjaar aan.

Voor 2012 ziet het er gezien het pessimisme dat de halfgeleiderproducenten de laatste maanden tentoonspreiden iets minder goed uit. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

In het derde kwartaal wipte de omzet 24 % hoger en de winst per aandeel 37 % (0,84 EUR). En ook al wordt er voor het vierde kwartaal een serieuze daling verwacht, toch zal 2011 een recordjaar worden. De nettomarge zou volgens ons tot 25 % oplopen. Voor 2012 ziet het plaatje er weliswaar minder gunstig uit. Het economische klimaat verslechtert en de laatste maanden is de vraag vanuit de halfgeleidersector verminderd (in 2011 waren er de helft minder orders dan in 2010). Dankzij zijn vooruitstrevende technologie moet ASML evenwel in staat zijn om zijn prijzen op een hoog peil te handhaven, om de terugval van zijn marges te beperken en om de andere producenten van lithografieapparatuur voor de halfgeleidersector nog meer te verdringen (de groep heeft al een marktaandeel van 80 %). De financieel erg solide groep koopt sinds het begin van het jaar bovendien zwaar eigen aandelen terug. Wij zouden echter liever zien dat ze het geld gebruikte om een hoger dividend uit te keren (het huidige dividendrendement bedraagt nauwelijks 1,5 % bruto). We verwachten voor dit jaar een winst per aandeel van 3,30 EUR en voor 2012 van 1,75 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 28,80 EUR

 

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

 

Deel dit artikel