Analyse
Alcoa: voorlopende indicator 6 jaar geleden - woensdag 19 oktober 2011

Waarom schenken de aandelenmarkten zeer veel aandacht aan de resultaten van de Amerikaanse aluminiumgroep Alcoa en waarom reageren ze er zeer heftig op?

Nummer 1

Er zijn verschillende redenen waarom de markt telkens weer de kwartaalcijfers van Alcoa met argusogen volgt. Zo schiet het bedrijf elk kwartaal weer als eerste het resultatenseizoen in de Verenigde Staten op gang. Nog geen twee weken na het afsluiten van het kwartaal, komt de groep al met haar cijferrapport naar buiten. Voor het net afgelopen kwartaal was dit op 11 oktober. Beleggers krijgen dus zeer snel een indicatie van hoe het afgelopen trimester is geweest. Iets wat ze zeker kunnen smaken.

 

Voorstelling

Maar de belangrijkste reden voor de enorme beleggerinteresse is het feit dat Alcoa kan gezien worden als een voorlopende indicator. Het zet de toon voor de rest van het resultatenseizoen. Publiceert het vrij sterke resultaten dan wrijven beleggers zich al in hun handen. Ze gaan er dan immers van uit dat veel bedrijven met beter dan verwachte cijfers op de proppen gaan komen. Is het tegenovergestelde waar dan houden ze hun hart vast.

 

Alcoa loopt voor op de meeste andere bedrijven omdat het actief is in grondstoffen, een sector die beter dan eender welke andere de vinger aan de pols houdt van de industriële activiteit. Daarenboven heeft de wereldwijd actieve aluminiumgroep ontelbare klanten uit totaal verschillende sectoren. Alcoa heeft activiteiten in 31 landen en levert aan de autosector, luchtvaart, drankproducenten (blikjes), enz. Vooral de autosector en de luchtvaart zijn industrietakken die bij de minste vertraging direct de gevolgen voelen. Alcoa is trouwens een volledig geïntegreerde aluminiumgroep. Dit betekent dat het zelf over bauxietmijnen, waar de basisgrondstof voor aluminium wordt ontgind, beschikt. Dit verwerkt het dan in alumina om daarna in smeltovens te verwerken tot aluminium. Het bedrijf heeft dus het volledige productieproces in handen.

 

Laatste kwartaal

De cijfers voor het derde kwartaal vielen spijtig genoeg tegen. Het bedrijf publiceerde voor het derde kwartaal een nettowinst van 172 miljoen dollar of 0,15 USD per aandeel terwijl de markt gemiddeld op 0,22 USD per aandeel had gerekend. Hogere kosten en vooral een zware terugval van de vraag in Europa wogen op de resultaten. Europa is goed voor 25 % van de omzet van de groep. Deze cijfers beloven weinig goeds voor ons continent en de komende bedrijfsresultaten. Alle slechte nieuws rond de overheidsschulden en de beursdalingen hebben er vorige kwartaal duidelijk voor gezorgd dat zowel de consument als de industrie de vinger op de knop houdt. De vraag is nu hoeveel van dit slechte nieuws al in de koersen is verwerkt na de forse dalingen van de afgelopen weken. We zijn van mening dat de aandelenmarkten al voldoende rekening houden met een economische vertraging maar nog niet met een recessie. Als die er in Europa zou komen (wat we niet het meest waarschijnlijke scenario achten) dan kunnen de koersen nog wat lager. Desondanks vinden we dat er in diverse sectoren aandelen van kwaliteitsbedrijven goedkoop noteren die duidelijk al rekening houden met een tegenvallend cijferrapport.

 

Raadpleeg onze aandelenselector om koopwaardige aandelen terug te vinden.

 

Deel dit artikel