Analyse
Aandelenposities met zwaar verlies verkopen? 6 jaar geleden - donderdag 20 oktober 2011

De voorbije weken kleurden de beurzen opnieuw donkerrood. Sommige beleggers hadden er genoeg van en verkochten halsoverkop ofwel een deel ofwel geheel hun aandelenportefeuille. Is het echter een goed idee om aandelen waarop u al een monsterverlies hebt te verkopen?

Redden wat er te redden valt

De voorbije weken heeft paniek al verschillende handelsdagen voor een ware verkoopgolf en dieprode cijfers op de beurzen gezorgd. Sommige beleggers kunnen deze slachting niet meer aanzien en beslisten, om de eigen gemoedsrust te kunnen bewaren, hun portefeuilles geheel of gedeeltelijk met zware verliezen ten gelde te maken. Redden wat er te redden valt!

 

Probleem is dat meestal het kind met het badwater wordt weggegooid. Men verkoopt tegen dumpingprijzen en geeft de mogelijkheid op een herstel uit handen. Niet alle aandelen mogen immers over dezelfde kam worden geschoren want ze kampen niet allemaal met onoverkomelijke problemen. Trouwens, door op dergelijke slechte beursdagen te verkopen, voedt men de dalende tendens nog wat extra.

 

Groot verschil

Maar valt deze dikwijls in een vlaag van paniek genomen beslissing goed te praten? Zijn alle aandelen slecht en moeten ze zonodig worden verkocht? Vast en zeker niet. Daarom pleiten we ervoor vooraleer men wil overgaan tot dergelijke drastische acties alle posten in de portefeuille aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Men moet selectief zijn en enkel die aandelen verkopen waarvoor de vooruitzichten enorm zijn verslechterd en waar extra koersverliezen tot de mogelijkheden behoren. Het is niet omdat een dergelijk aandeel zwaar is gedaald dat het snel zal herstellen. We kunnen als voorbeeld van deze categorie Dexia nemen. De toekomst is hoogst onzeker en het kan vanaf nu alle kanten uit. Verkopen is de boodschap. Maar aandelen zoals Agfa-Gevaert en AXA, die elk sinds begin augustus bijna 40 % van hun waarde hebben verloren, zouden we geenszins in de verkoop zetten omdat ze zo fors zijn gedaald. Deze aandelen zijn goedkoop terwijl de vooruitzichten op bedrijfseconomisch vlak vrij gunstig zijn. Deze aandelen bij het grof huisvuil zetten, lijkt ons niet aangewezen hoe slecht de algemene teneur op de beurzen ook moge zijn.

 

Oefening maken

In sommige gevallen zal het geen gemakkelijke zaak zijn om het overzicht van de aandelenportefeuille te bekijken. De kans is groot dat er op verschillende posities zware verliezen van 50, 60 zelfs 70 % worden geboekt. Het komt er op aan het hoofd koel te houden en zeker niet alle verliezers als één pot nat te beschouwen. Hou positie per positie kritisch tegen het licht en vraag u af of de huidige koersdaling niet overdreven is en de aandelen herstelpotentieel hebben. Kunt u een positief antwoord hierop geven, heb dan het nodige geduld.

 

We staan u ook bij in deze oefening. Ten eerste zijn we permanent op zoek naar aandelen die onterecht te sterk zijn teruggevallen. Ten tweede kunt u indien u nog met vragen zit over uw portefeuille onze ledendienst contacteren

 

Deel dit artikel