Analyse
Zware koersdaling: praktisch 6 jaar geleden - donderdag 22 september 2011

De voorbije weken is het vaak gebeurd dat verschillende aandelen op één handelssessie rond de 5 à 10 % terugvielen. Is daar een verklaring voor?

Kopersstaking

Inderdaad, de voorbije weken volgden de dieprode sessies elkaar op. Naast de bankaandelen, die werden getroffen door een algemene bankmalaise in de eurozone, waren er ook tal van aandelen uit verscheidene sectoren die fors achteruit gingen. De zware verliezen van deze laatste vallen grotendeels te verklaren door het wegblijven van kopers wanneer er paniek op de markten heerst. Weinig kopers durven de stap te zetten omdat ze vrezen dat de koersen nog verder onderuit zullen gaan. Ze kijken door de onzekerheid de kat uit de boom en stellen hun aankopen uit of wachten om aankooporders in de markt te zetten. Hierdoor zijn weinig kopers in de markt actief. Maar als er daarenboven op hetzelfde ogenblik grote beleggers ten tonele verschijnen en een groot aandelenpakket willen verkopen dan kan dit de koers flink omlaag duwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beleggingsfonds dat aandelen moeten verkopen zodat ze liquiditeiten kunnen vrijmaken om aandeelhouders van het fonds die verkopen te kunnen vergoeden.

 

Voorbeeld

We kunnen een dergelijk sterke koersdaling illustreren aan de hand van een fictief voorbeeld. Stel dat er bij aandeel X aan de koperszijde van het orderboek, zoals u kunt zien in de tabel, slechts enkele aankooporders uitstaan met vrij grote koersverschillen onderling. Door de wegzakkende beurzen, zijn er immers vrij weinig kopers actief en is de vraag naar het aandeel vrij beperkt. Als er dan plots een verkooporder in de markt wordt gezet van 2 000 aandelen tegen marktkoers (dus zonder limiet) door een fondsbeheerders die absoluut een positie in het aandeel moet afbouwen, dan zal de koers snel dalen. Tegen koers worden meteen de kooporders van 200, 550 en 700 aandelen volledig opgeslokt en het resterende saldo tegen 23,50 EUR. Door deze verkoop valt de koers ogenblikkelijk terug met bijna 10 % van 25,50 naar 23,50 EUR. Als de markten dan blijven wegzakken, komen er geen of te weinig nieuwe kopers opdagen om het aandeel opnieuw te doen draaien of op zijn minst te vrijwaren van verdere dalingen.

 

Orderboek Aandeel X (kopers)
Aantal
Stukken
Prijs
1
200
25,50
2
550
25
1
700
24,50
3
2500
23,50
2
2000
23,25

Deel dit artikel