Analyse
Verbod op shorten inefficiƫnt 6 jaar geleden - donderdag 8 september 2011

Aandelenbeleggers moesten de afgelopen zomer over stalen zenuwen beschikken. De beurzen gingen over een breed front achteruit, maar vooral, de koersen evolueerden uiterst grillig.

Dat de volatiliteit op de beurzen toeneemt als de markt niet goed weet waar het met de economie naartoe gaat, is normaal. Gezien de overheidsschulden, de besparingsplannen en de statistieken over de economische groei zou men voor minder beginnen te twijfelen. Bovendien zijn er in de zomerperiode sowieso minder beurstransacties, waardoor de aan- en verkooporders meer gewicht krijgen. Maar er zijn ook praktijken die de beursbewegingen versterken en versnellen.

 

De meest gangbare is short gaan of à la baisse speculeren. Dat wil zeggen dat een belegger activa verkoopt die hij niet bezit in de hoop ze later, als de koers gedaald is, tegen een lagere prijs terug te kopen. De baisse waarop hij speculeerde moet zich wel voordoen …
Als computerprogramma’s dergelijke technieken massaal beginnen toe te passen, kunnen de koersen de gekste bokkensprongen maken. Daarom werd het shorten op een aantal bank- en verzekeringsaandelen in Frankrijk, Italië, Spanje en België verboden.

 

Als de markt in de greep is van geruchten kan een dergelijk verbod voor een korte periode nuttig zijn omdat het mogelijke misbruiken beteugelt (koersmanipulatie, handel met voorkennis, verspreiden van valse geruchten). Het bannen van de shorttechniek houdt echter het risico in dat de koersen van de betrokken aandelen abnormaal hoog blijven. Dergelijk verbod lost het fundamentele probleem niet op, te weten de fragiliteit van de banken als gevolg van hun blootstelling aan de overheidsschulden van probleemlanden. Door bepaalde aandelen in bescherming te nemen krijgt de markt het signaal dat er iets loos is en wordt de paniek die men wou bestrijden juist aangewakkerd.

 

Voor een kleine belegger is shorten hoe dan ook te riskant. Wel kan hij van woelige periodes proberen te profiteren om te zwaar afgestrafte aandelen zoals Bouygues voor een zacht prijsje in te pikken.

 

Deel dit artikel