Analyse
Santander Brasil: voor wie de risico's aandurft 6 jaar geleden - woensdag 7 september 2011

De koers had te lijden onder de stijgende rentetrend tot voor kort en overdrijft de impact van de economische vertraging op de resultaten.

Het aandeel is goedkoop voor wie de risico's aandurft.
KOPEN.

 

Hoewel ze maar een geringe invloed zal hebben op de toegekende kredieten, is de onverwachte rentedaling in Brazilië (-0,5 %) goed nieuws voor de lokale banken zoals Banco Santander Brasil (BSB). De daling kwam er omdat de centrale bank de vertragende economie wil ondersteunen en mogelijk zullen er nog meer volgen. De groeivertraging vertaalt zich echter ook in een stijging van het aantal wanbetalingen op kredieten en het lopende semester kondigt zich dan ook flauw aan voor BSB, dat hoofdzakelijk actief is als detailbank. De resultaten in het 2de kwartaal beantwoordden aan onze verwachtingen maar waren globaal genomen zwak. Voor de komende kwartalen verwacht het management dat het aantal wanbetalingen zich zal stabiliseren. Wij mikken op een winst per aandeel van 1,2 USD in 2011 en van 1,3 USD in 2012. Met een verwacht dividendrendement van 6,7 % in 2012 vinden we het aandeel goedkoop en interessant voor wie op lange termijn een graantje wil meepikken van het Braziliaanse groeipotentieel. We handhaven de risicograad op 4 door het gevaar voor een vastgoedzeepbel en het gewicht van meerderheidsaandeelhouder Santander Spanje.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,13 USD

 

Banco Santander Brasil (BSB) is zoals de naam al laat vermoeden een dochter van het Spaanse Santander. Met een marktaandeel van ongeveer 10 % en ±2 200 kantoren is BSB de op drie na grootste retailbank van Brazilië. Ze wordt voorafgegaan door Banco do Brasil (5 000 kantoren), Itau Unibanco (5 000) en Bradesco (3 500). BSB haalt 64 % van zijn winst vóór belastingen uit zijn retailbank, 28 % uit zijn activiteit als handelsbank (voor bedrijven) en 8 % uit vermogensbeheer.

 

Deel dit artikel