Analyse
Petroleumsector: crisisaandelen 6 jaar geleden - woensdag 7 september 2011

De wereldwijde economische en politieke problemen hebben de petroleumsector niet gespaard. Toch hebben de aandelen van de olieproducenten de beleggers iets te bieden.

De petroleumbedrijven pakten voor de eerste helft van 2011 met mooie cijfers uit. De onlusten in een aantal olieproducerende landen (Egypte, Libië, Syrië …) zorgden wel voor een algemene daling van de productie, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de hoge petroleumprijzen en het herstel op de gasmarkt. Voor 2011 en 2012 wordt een stijging van winst en dividend verwacht. We trekken onze ramingen van de winst per aandeel op.

 

Olieprijzen blijven hoog

Ondanks de twijfels rond de westerse economieën zal de olieprijs o.i. niet onder de 70 USD per barrel (rentabiliteitsdrempel) zakken (notering in New York). In Azië, China op kop, blijven de energiebehoeften immers sterk. Af en toe een inzinking blijft mogelijk, maar de investeringen zijn niet in gevaar. Bovendien is de OPEC nu beter in staat om een prijsdaling te counteren dan bij de vorige crisis. Op lange termijn zien we een barrel meer dan 100 USD kosten.

 

Veel cash

Voor het ogenblijk beschikken de petroleumbedrijven over erg veel liquide middelen. Die bieden niet alleen bescherming in geval van zware problemen, maar maken ook verdere investeringen mogelijk. Ze zijn ook nodig om de aandeelhouders te kunnen blijven vergoeden (dividend of inkoop van eigen aandelen).

 

Onze adviezen

Hoewel onze globale strategie eerder defensief is (farma, consumptiegoederen …) kan de petroleumsector in crisistijden een interessant alternatief zijn. Op grond van een gemiddeld dividendrendement van 5 % bruto en van de groeivooruitzichten vinden wij de oliesector niet duur.
– Chevron en Royal Dutch Shell  zijn onze favorieten. Ze bieden een hoog rendement en hun extractiekosten behoren toe de laagste van de sector. We kopen ook Repsol en BP, maar het laatste aandeel houdt wel een hoog risico in.
– Bij de overige olieaandelen uit onze selectie, Exxon Mobil, Total en ENI zitten de vooruitzichten al in de koers. Houden.

 

Deel dit artikel