Analyse
Omega Pharma: corporate governance is een belangrijke factor 6 jaar geleden - woensdag 14 september 2011

Het bod van Marc Coucke op Omega Pharma heeft een storm van protest teweeggebracht. Een paar institutionele beleggers met enkele percenten in handen, vinden de prijs te laag.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Ons verrast dit bod op 36 EUR niet. Wij hebben u in het verleden al meermaals gewaarschuwd tegen te hoge verwachtingen. Wij hebben nooit geloofd dat Coucke en zijn controleholding Couckinvest (30,01 % van de aandelen) een veelvoud van de beurskoers zouden bieden zoals de laatste jaren bij overnames gebruikelijk was in de farmasector die bulkte van de cash. Voorts ligt het bod toch nog 12,6 % hoger dan de koers op de vooravond van de eerste geruchten eind mei, terwijl de farmasector in die periode 7 % verloor en de Bel20 meer dan 20 %. En ten slotte moeten we ons geen illusies maken. Alle officiële redenen ten spijt is het bod in de eerste plaats een opportunistische zet van een voorzitter-aandeelhouder die in een depressieve beurs interessantere koopjes denkt te vinden. De prijs lijkt ons dan ook zonder meer correct.

 

De kans dat er hoger tegenbod komt is zo goed als nihil. Wie wil er nu een bedrijf overnemen waar hij niet de enige baas aan boord kan zijn? Behalve de 30,01 % die hij al in handen heeft bezit Coucke volgens de statuten immers het recht om de helft + 1 van de beheerders te benoemen. Niet alleen is een raad van beheer in dienst van een CEO die tegelijk hoofdaandeelhouder is, de ideale voedingsbodem voor belangenconflicten met de minderheidsaandeelhouders, deze optie “beschermt” ook tegen nieuwe meerderheidsaandeelhouders.

 

Aangezien het om een voorwaardelijk bod gaat, is het niet uitgesloten dat het uiteindelijk gewoon afgeblazen wordt. Maar deze episode bewijst nogmaals dat u bij beleggingsbeslissingen rekening moet houden met de corporate governance (organisatie van de relatie beheerders-aandeelhouders-directie). Die ligt, samen met andere factoren (financiële soliditeit, concurrentie …) aan de basis van onze risico-indicator

 

Koers op het moment van de analyse : 33,90 EUR

 

Omega Pharma is een Belgisch bedrijf dat in meer dan 35 landen voorschriftvrije producten (OTC – over the counter) levert aan apotheken. De groep realiseert 87 % van haar omzet in Europa. De strategie berust op vijf pijlers: Derma, Luchtwegen, Parasieten, Klassiekers (zwangerschaptests, voedingsupplementen … ) en Multilokale producten. Ze verdeelt ook generische geneesmiddelen in België (20 % van de omzet).

 

 

Deel dit artikel