Analyse
Lufthansa: verrasende resultaatswaarschuwing 6 jaar geleden - maandag 26 september 2011

De Duitse groep haalt doorgaans haar doelstellingen, maar moest nu een resultaatswaarschuwing lanceren. Ontgoochelend, maar geen reden tot paniek.

De koers werd o.i. te zwaar afgestraft. Goedkoop aandeel.
Kopen.

 

Tot voor kort gingen we ervan uit dat Lufthansa in staat zou zijn de komende twee jaar een bedrijfsresultaat neer te zetten dat hoger zou zijn dan het record uit 2008 (1,38 miljard EUR). Maar nu zijn we verrast over de sterke vertraging van het passagiersvervoer, het feit dat de groep er onvoldoende in slaagt om haar verlieslatende dochters er bovenop te krijgen (British Midland en Austrian Airlines) en dat ze bijgevolg een resultaatswaarschuwing moest lanceren: waar Lufthansa voor 2011 aanvankelijk op een stijging van het bedrijfsresultaat met 876 miljoen euro t.o.v. 2010 mikte, verlaagde het nu de lat tot meer dan 500 miljoen. Voor 2012 blijft de situatie onzeker. Luchtvaartorganisatie IATA verwacht verdere winstdalingen (moeilijk te bevestigen gezien de hoge volatiliteit van de olieprijs). We schroeven onze winstramingen gevoelig terug: van 1,30 naar 0,80 EUR voor 2011 en van 1,70 naar 0,90 EUR voor 2012. Toch zien we geen redenen tot paniek. De schuldenlast blijft laag in vergelijking met die van veel sectorgenoten (hogere structurele kosten) en de groep blijft niet bij de pakken zit-ten. Zo wil het British Midland liever verkopen dan te hopen op een herstel.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,31 EUR

 

Lufthansa is een Duitse luchtvaartmaatschappij met meer dan 100 000 werknemers die 74 % van haar omzet in het personenvervoer realiseert. Tot de groep behoren ook Austrian Airlines, SWISS, British Midland et Germanwings. Voorts heeft Lufthansa participaties in Brussels Airlines, JetBlue en SunExpress. De groep is ook actief op het vlak van logistiek (10 % van de omzet), onderhoud en herstel van vliegtuigen (9 %), restauratie (6 %) en informaticadiensten (1 %).  


Deel dit artikel