Analyse
Hanzevast: einde komt dichterbij 6 jaar geleden - woensdag 21 september 2011

Het ziet er naar uit dat scheepscertificaat aan zijn zwanenzang bezig is. Zijn lot ligt nu in handen van Rabobank.

Liquiditeitsprobleem

Hanzevast Carlsbrooke Shipping zag begin mei 2008 het levenslicht en had als doel twee schepen (Eileen-C en Lisa-C) aan te kopen, te financieren en uit te baten. Via de certificaten zouden beleggers kunnen delen in de exploitatieopbrengsten van de twee schepen en in hun opbrengst als ze weer zouden worden verkocht. De lancering is op een zeer slecht moment gebeurd want de vrachttarieven vielen fors terug in augustus 2008 door overcapaciteit op de markt en de algemene crisis.

 

Sindsdien konden ze zich nooit herstellen. Integendeel de tarieven zakten nog verder weg waardoor het certificaat nu in nauwe schoentjes is gekomen. De inkomsten daalden in de eerste zes maanden van 2011 met 11,5 % tegenover dezelfde periode een jaar eerder en lagen bijna 50 % lager dan in het prospectus was begroot. Aangezien de vaste kosten vrij hoog zijn, blijft er onvoldoende geld over om de hypotheekrente te betalen, laat staan een dividend. Het lot van het scheepscertificaat ligt nu in handen van de hypotheekverstrekker Rabobank, de Nederlandse financiële instelling.

 

Einde

Als Rabobank zou beslissen om de stekker eruit te trekken dan zullen de schepen worden verkocht. Naar alle waarschijnlijk zal er niets overblijven voor de aandeelhouders. De marktprijzen liggen weliswaar iets hoger dan tijdens de crisis maar aangezien Hanzevast onder druk zal moeten verkopen, kan de verkoopopbrengst dik tegenvallen. Vandaag is de kans klein dat u uw stukken nog verkocht krijgt. De liquiditeit op de markt is opgedroogd en wie zal, nu het leven van Hanzevast aan een zijden draadje hangt, nog willen kopen.

 

Het feit dat het verkeerd gaat aflopen met Hanzevast is niet echt een verrassing voor ons. Niet alleen raadden we aan in maart 2008 om niet in te stappen, maar ook in september 2010 gaven we als advies dat wanneer u toch certificaten in bezit had die ten gelde te maken tegen de toenmalige prijs van 435 EUR (bij inschrijving kostten ze 1 000 EUR).

 

Deel dit artikel