Analyse
Exxon Mobil: investering in Rusland 6 jaar geleden - dinsdag 6 september 2011

De deelname van Exxon Mobil aan de exploitatie van het noordpoolgebied is een goede zaak, maar het zal tijd vergen voor deze investering lonend is.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN
.

 

In onze vorige analyse betreurden we nog dat Exxon Mobil zich te veel afzijdig hield van de wedloop naar nieuwe olie- en gasreserves. En kijk, de groep heeft zopas met de Russische energiegigant Rosneft een deal gesloten om het (Russische) noordpoolgebied te exploiteren. Het project, waarin Exxon Mobil voor 33 % participeert (in ruil krijgt Rosneft toegang tot exploratieprojecten in de VS) is niet zonder risico (onzeker zakenklimaat in Rusland), maar de regio behoort tot de meest beloftevolle ter wereld. Er zouden mogelijk 90 miljard barrels kunnen opgepompt worden, een kans die Exxon waarvan de bewezen reserves zowat 25 miljard vaten bedragen, niet kan laten liggen. Zo zou de groep haar achterstand terzake immers ineens kunnen goedmaken. Maar er zal wel wat geduld moeten geoefend worden, want de productie gaat pas in 2020 van start. Intussen moet Exxon 3,2 miljard dollar betalen voor voorbereidende onderzoeken, maar dat is nog niet 1 % van de beurskapitalisatie. In afwachting van meer details over het project, laten wij onze ramingen van de winst per aandeel ongewijzigd op 7,30 USD voor 2011 en 7,80 USD voor 2012.

 

Koers op het moment van de analyse: 72,14 USD

 

Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus: exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

 

Deel dit artikel