Analyse
Chinese aandelen verlaten massaal Wall Street 6 jaar geleden - dinsdag 27 september 2011

Vorig jaar was het aantal beursintroducties van Chinese bedrijven in de VS niet bij te houden. Beleggers liepen storm voor deze aandelen die enkel zouden stijgen. Na een jaar ziet de realiteit er helemaal anders uit. Chinese ondernemingen moeten nu massaal Wall Street verlaten.

Uittocht

Het zijn onthutsende cijfers: dit jaar verlieten reeds 26 Chinese bedrijven de drie belangrijkste Amerikaanse beurzen (New York Stock Exchange, Nasdaq en AMEX) en het lijstje wordt met de dag langer. Een stijlbreuk want het voorbije decennium maakten honderden Chinese bedrijven de oversteek en werden ze zowel door de beurzen als door beleggers in de armen gesloten. De hoop om van de enorme economische groei een graantje te kunnen meepikken lag aan de basis hiervan.

 

Maar door deze rush naar Wall Street hebben veel Chinese bedrijven die eigenlijk niet over de juiste geloofsbrieven beschikken de oversteek gemaakt. Ze nemen een loopje met de wettelijke verplichtingen en reglementen. De beursautoriteiten van de drie grote Amerikaanse beurzen zetten dan ook heel wat bedrijven aan de deur. Maar deze aandelen verdwijnen niet van de ene dag op de andere maar worden dan doorverwezen naar de minder gereglementeerde markten zoals de Pink Sheets en de OTC Bulletin Board, waar de verplichtingen zeer beperkt zijn. Zo blijft er handel in die aandelen mogelijk en kunnen beleggers die met die aandelen zitten ze nog steeds verkopen.

 

Verschillende redenen

De ommekeer heeft verschillende redenen. Ten eerste voldoen bedrijven niet meer aan de verplichtingen van de beursautoriteiten. Ze publiceren hun cijfers te laat of zelfs helemaal niet. AutoChina (ticker AUTC) is een mooi voorbeeld hiervan. De groep heeft nog steeds niet haar jaarrapport voor 2010 gepubliceerd.

 

Ten tweede wordt de boekhouding van heel wat Chinese bedrijven in vraag gesteld en stapelen de rechtszaken zich op waardoor hun notering wordt geschorst. Het mag niet verbazen dat de aandeelkoers van deze bedrijven flink dieperik ingaan. AutoChina verloor op de dag dat Nasdaq zijn delisting aankondigde bijna 30 % van zijn waarde.

 

Ten derde noteren bepaalde aandelen gedurende een bepaalde periode onder 1 USD waardoor ze niet langer op de koersborden worden geduld. Zo noteert China CGame (ticker CCGM) al meer dan 30 dagen onder 1 USD waardoor het aandeel niet meer aan de minimumvereisten voldoet.

 

Ten vierde is er ook een groeiende groep Chinese bedrijven die het nut (en de hoge kostprijs) van de notering niet inzien en die de beurs uit eigen wil verlaten. Ze kunnen zich door de toegenomen risicoaversie niet meer financieren op de beursvloer en zijn bovendien ontgoocheld over de beperkte marketingimpact van hun Amerikaanse notering.

 

Kaf van het koren

Zoals we reeds aangaven is het aanbod van Chinese aandelen op Wall Street de voorbije jaren enorm toegenomen. Veel beleggers hebben zich op deze aandelen gestort omdat ze het etiket China droegen maar hebben te weinig hun huiswerk gemaakt. Ze gingen ervan uit dat al die bedrijven hoe dan ook van de Chinese groei gingen profiteren, betrouwbaar en nauwgezet waren. Op zich is het geen slechte zaak dat er een schifting plaatsvindt zodat uiteindelijk de betere bedrijven overblijven. Ook wij hebben in onze voorbeeldportefeuilles plaats gemaakt voor beleggingen in China. Uiteindelijk viel ons oog op China Medical Technologies en JinkoSolar, twee aandelen die we nog altijd koopwaardig vinden. Laatstgenoemde is voorlopig geen succes door enkele tegenvallers maar we behouden het vertrouwen.

Deel dit artikel