Analyse
BNP Paribas / Société Générale: twee banken in moeilijk vaarwater 6 jaar geleden - woensdag 14 september 2011

De vrees voor faillissementen is overdreven maar er moeten wel voldoende liquiditeiten blijven binnenstromen voor de activiteiten.

Twee riskante aandelen.
HOUDEN.

 

Door het stijgende wantrouwen de voorbije weken wordt het voor BNP Paribas (BNPP) en Société Générale (SG) steeds moeilijker om financiering te vinden. We geloven niet dat de liquiditeitenstromen zullen opdrogen maar de situatie is wel ernstig en SG zit in een nog lastiger parket dan BNPP. Beide banken zijn bereid om af te slanken in de activiteiten die veel eigen vermogen en cash opslorpen, maar door de crisis wordt het niet makkelijk om bij de verkoop van activa een goede prijs te krijgen. Beide banken moeten vandaag meer betalen om geld te lenen dan een paar maanden terug, wat zal wegen op het resultaat van hun investeringsbank. SG heeft o.i. ook te veel vertrouwen in zijn capaciteit om voldoende winst te genereren om zijn doelstellingen m .b.t. het eigen vermogen te halen. Een kapitaalverhoging of dividenddaling blijft o.i. mogelijk. De blootstelling aan Griekenland lijkt ons in beide gevallen "verteerbaar". Als er op het Grieks schuldpapier een décote geboekt zou moeten worden van 50 %, zou de impact op het eigen vermogen ±1 % bedragen voor SG en 3 % voor BNP Paribas. Voor BNP schuilt het grootste gevaar trouwens in Italië,niet in Griekenland.

 

Koers op het moment van de analyse: 27,48 / 17,15 EUR

 

BNP Paribas is een universele bank met stevige wortels in Frankrijk; de groep bouwt haar retailbank en gespecialiseerde diensten uit in het buitenland.

 

 

Société Générale is een Franse bankgroep die zich toespitst op de internationale groei van haar retailbank en de gespecialiseerde financiële diensten, vooral in de rest van Europa en in het Middellandse Zeegebied.

 

Deel dit artikel