Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 5 september 2011

Vorige week wonnen de beurzen aanvankelijk terrein maar daarna namen de ongerustheid rond de Griekse crisis en ontgoochelende cijfers over de Amerikaanse jobcreatie weer de bovenhand.

De beleggers hoopten aanvankelijk op een nieuwe reeks maatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen maar hun optimisme bekoelde vrij snel door de ontgoochelende jobcreatiecijfers. De S&P 500 verloor vorige week uiteindelijk 0,2 %. In Europa hielden de beurzen beter stand: de Stoxx Europe 50 klom 2,9 % hoger, Amsterdam, Madrid en Brussel wonnen resp. 3,5 %, 3,4 % en 2,2 %.


Onder impuls van de financiële waarden klokte Londen 3,2 % hoger af. Volgens de media zouden de hervormingen met het oog op een grotere stabiliteit van het financieel systeem uitgesteld worden tot na de verkiezingen van 2015, waardoor de sector meer tijd krijgt om zich te reorganiseren. Barclays (houden) ging 6,6 % hoger, Banco Santander Brasil zelfs 9 % (enige bank in onze selectie die we koopwaardig vinden).

De markten stellen veel hoop in het beleid van de centrale banken en de sectoren die sterk afhankelijk zijn van de gezondheid van de economie boekten terreinwinst: bouw (+3,7 %), non-ferro (+5,3 %), oliesector (+3,4 %).

Defensievere sectoren zoals de farmasector (+2,9 %), consumptiegoederen (+2,7 %) en telecom (+2,6 %) wonnen iets minder. De telefoonoperatoren (+2,6 %) volgen aandachtig de moeilijkheden die AT&T (-3,4 %, kopen) ondervindt om de Amerikaanse activiteiten van Deutsche Telekom (-6,4 %, houden) over te nemen. Concurrentieproblemen bemoeilijken toenaderingen binnen de sector, die overigens goedkoop blijft.

Deel dit artikel