Analyse
Basf: steeds minder actief in vetstoffen 6 jaar geleden - vrijdag 30 september 2011

De Duitse chemiereus bouwt zijn activiteit vetstoffen verder af en bereidt zich voor om zijn olieproductie in Libië opnieuw op te starten.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

BASF verkocht zijn activiteit vetstoffen in België en Frankrijk aan het Russische Eurochem. De groep had begin dit jaar al aangekondigd de activiteit te willen afbouwen, die goed is voor minder dan 1 % van haar totale omzet en die kampt met lage marges (felle concurrentie). De operatie zou worden afgerond tegen het einde van het 1ste kwartaal 2012 en een uitzonderlijke meerwaarde opleveren die we op ± 0,50 EUR vóór belastingen ramen. In Duitsland behoudt BASF zijn vetstoffenproductie voorlopig wel. In Libië hoopt Wintershall, de divisie brandstoffen van BASF, om tegen eind dit jaar zijn olieproductie opnieuw op te starten (het Franse Total heeft dat intussen al gedaan). Het heropstarten van de installaties zal maar heel geleidelijk kunnen gebeuren en een terugkeer naar de productieniveaus van vóór het oorlogsconflict wordt ten vroegste verwacht tegen de tweede helft van 2012. Toch is dit een lichtpunt voor BASF, zeker gezien de steeds grotere vrees voor een economische terugval in 2012. We vernemen er wellicht meer over bij de publicatie van de resultaten voor het derde kwartaal. In afwachting mikken we nog altijd op een winst per aandeel van 6 EUR voor 2011 en van 6,35 EUR voor 2012.

 

Cours au moment de l'analyse : 46,40 EUR

 

De Duitse chemiegroep BASF is de grootste ter wereld met zes polen : chemie, plastics, speciale materialen, functionele oplossingen, landbouwchemie, olie & gas.

 

Deel dit artikel