Analyse
Volatiliteit op de beurzen: wat te doen? 6 jaar geleden - dinsdag 23 augustus 2011

 

Dat de koersen in een roetsjbaan lijken te zitten, is geen reden tot paniek.

De kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie en de omvang van de Europese schuldencrisis staan in schril contrast met de lethargie van de politieke overheden. Het duurt veel te lang om tot krachtdadige beslissingen te komen. Sterke en gecoördineerde maatregelen op internationaal niveau (G7 of G20) zijn volgens ons de enige manier om de sereniteit op de markten ietwat te doen terugkeren.

 

Dat de koersen in een roetsjbaan lijken te zitten, is echter geen reden tot paniek. We raden u in de eerste plaats aan om ook bij slecht nieuws het hoofd koel te houden. Ondergewaardeerde aandelen van kwaliteitsvolle ondernemingen mogen sowieso in portefeuille blijven. U bent een belegger en geen speculant. Want almaar kopen en verkopen bij elk gerucht is de beste manier om uw geld kwijt te spelen.

 

Let op! Dat betekent ook weer niet dat u alles zomaar gelaten moet ondergaan. U kunt bijvoorbeeld elk kwartaal eens uw portefeuille overlopen om te bekijken of bepaalde posten niet te sterk vertegenwoordigd zijn in verhouding tot de risico’s. Is dat het geval, dan moet u niet aarzelen om te verkopen. Houd voor ogen dat uw beleggingen permanent in de lijn van uw doelstellingen – een appeltje voor de dorst, voor een toekomstige aankoop, overdracht van uw patrimonium… – moeten liggen. De terugval van de beurzen kan ook een kans zijn om het gewicht van enkele kwaliteitsbeleggingen te verhogen. Probeer via aankopen op verschillende tijdstippen de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Koop liever elke maand voor een bepaald bedrag in plaats van één keer per jaar, om zo het risico te beperken dat u instapt op een te duur niveau.

 

Maak gebruik van de huidige crisis om uw beleggingen eens grondig te overlopen. Verkoop wat te duur is of waar te veel risico’s aan verbonden zijn en opteer voor aandelen met stijgingspotentieel. Van veel kwaliteitsaandelen is de koers enkel gedaald omdat dit de algemene trend was.

 

Lees onze analyse over de huidige toestand en ontdek onze adviezen.

 

Deel dit artikel