Analyse
VGP: advieswijziging 6 jaar geleden - vrijdag 26 augustus 2011

De vastgoedgroep wijzigt haar businessmodel om sneller te kunnen groeien.

Na de kapitaalvermindering van 2,15 EUR in juli en de wat tegenvallende halfjaarcijfers is het aandeel nu duur geworden. 
VERKOPEN.

 

Na de verkoop begin dit jaar van 80 % van zes van zijn negentien industrieparken in Tsjechië deed de vastgoed-ontwikkelaar dit onlangs nog eens over voor zes andere parken. De groep maakt duidelijk een strategische ommezwaai: in plaats van ze in portefeuille te houden, worden de afgewerkte projecten gedeeltelijk verkocht om met het geld nieuwe gronden te kopen en de ontwikkelingsactiviteiten, de basis van de groei, te financieren. VGP wordt daarmee minder afhankelijk van leningen, terwijl het via de resterende participatie toch nog (huur)inkomsten blijft hebben (het beheer blijft ook in handen van VGP). Omdat de vraag naar panden in Centraal-Europa sneller herstelt dan verwacht wil de groep volop inzetten op het uitbreiden van haar bouwgrondenbestand. In de eerste jaarhelft werden 4 projecten opgeleverd en er zijn er nog 11 in aanbouw. De bezettingsgraad bedroeg eind juni 98,4 %.

 

Door de nieuwe verkoop van een deel van de portefeuille en de lager dan verwachte meerwaarden mikken we nu op een winst per aandeel van 0,96 EUR in 2011 en van 0,80 EUR in 2012 (voorheen respectievelijk 2,00 en 1,25 EUR) en van 0,84 EUR in 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 20 EUR

 

VGP is een vastgoedgroep gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van logistiek en semi-industrieel vastgoed in Centraal-Europa.

 

 

 


Deel dit artikel