Analyse
Vestas Wind Systems: doelstellingen te optimistisch 6 jaar geleden - woensdag 24 augustus 2011

Het goede kwartaalresultaat mag niet doen vergeten dat de subsidies voor windenergie structureel aan het dalen zijn.

Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Het resultaat over het tweede kwartaal zorgde voor opluchting bij de beleggers: de groep kwam uit de rode cijfers en boekte een bedrijfsmarge van 5 %. Bovendien behield het management zijn vooruitzichten voor heel 2011: een omzet van 7 miljard euro en een bedrijfsmarge van 7 %, wat zou overeenstemmen met een winst van 11,30 DKK per aandeel. Ook het orderboekje zet aan tot enig optimisme voor de tweede jaarhelft.

 

Volgens ons zijn de doelstellingen van Vestas echter te optimistisch. Het groeipotentieel van de activiteit van de groep wordt immers afgeremd door de daling van de overheidssteun voor de ontwikkeling van windenergie in de OESO-landen. En de winstmarge zal te lijden hebben onder de druk op de verkoopprijzen als gevolg van de sterker wordende concurrentie uit Azië.

 

Eén en ander houdt in dat we het optimisme van het management niet delen. Het risico op een nieuwe teleurstelling is niet onaanzienlijk. Voor 2011 en 2012 mikken we respectievelijk op een winst van 10 DKK en 11 DKK per aandeel.

 

Koers op het moment van de analyse: 100,50 DKK

 

Vestas is een Deense onderneming die windmolens ontwerpt, fabriceert, assembleert en onderhoudt.

 

Deel dit artikel