Analyse
Santander: we schroeven onze ramingen terug 7 jaar geleden - dinsdag 2 augustus 2011

Door de uitzonderlijke kosten die de groep moet slikken in het VK en door de zwakke marktsituatie in Europa blijft voorzichtigheid geboden. We behouden wel ons vertrouwen voor de lange termijn.

Goedkoop aandeel.
HOUDEN.

Banco Santander probeert de stormen in de financiële sector zo goed en zo kwaad mogelijk te trotseren. Uit de recentste stresstests kwam de groep als een van de meest solvabele grote banken naar voren, maar dat betekent nog niet dat de activiteit hoge toppen scheert.

De bank sloot het eerste halfjaar van 2011 af met een winstdaling van 23 % (tot 0,42 EUR per aandeel). Die daling is grotendeels te wijten aan niet-recurrente kosten die de Britse dochter moet ophoesten (schadeclaims voor te duur of ten onrechte verkochte betalingsverzekeringen), maar ook zonder die kosten zou er nog een daling zijn geweest van 9 %. De zwakke activiteitsgraad in Europa weegt immers nog altijd op het resultaat, en dan vooral in Spanje, waar de winst 30 % omlaag dook.

Gelukkig vertegenwoordigt de Spaanse heimat van de groep een steeds kleiner deel van het globaal resultaat (zowat 14 %) en probeert Santander zich steeds meer te diversifiëren (met name in Latijns-Amerika). Toch lijkt voorzichtigheid ons in deze context geboden en we schroeven onze winstramingen terug van 1,15 naar 0,90 EUR voor 2011en van 1,60 naar 1,16 EUR voor 2012.


Koers op het moment van de analyse: 7,32 EUR


 

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey in Europa de bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 wereldwijd. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

 


Deel dit artikel