Analyse
Reed Elsevier: groei blijft zwakjes 7 jaar geleden - donderdag 11 augustus 2011

Zoals verwacht bleef de omzetgroei erg mager.

De rentabiliteit verbetert, maar onvoldoende om Reed Elsevier, dat een hoge schuldenlast heeft, koopwaardig te vinden.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Zowat alle activiteiten gaan erop vooruit (behalve de omzet van de activiteit commerciële beurzen doordat een aantal tweejaarlijkse evenementen dit jaar niet plaatsvonden), maar over het eerste halfjaar blijft de omzetstijging beperkt tot 1 %. Concurrent Wolters Kluwer doet evenwel niet beter en de marges van Reed Elsevier, die al een stuk hoger lagen, zijn nog verbeterd. Enkel de juridische publicaties ontgoochelen. Ze groeien wel opnieuw (+1 %) maar in de VS blijft de markt moeilijk. Dankzij de gestegen marges en de afwezigheid van uitzonderlijke lasten klokte de winst per aandeel voor het eerste halfjaar uiteindelijk 20 % hoger af, op 0,30 EUR. In de tweede jaarhelft zullen de wetenschappelijke publicaties (+4 % in eerste kwartaal) wellicht op hun elan doorgaan (gestimuleerd door research), maar voor de andere divisies blijven er heel wat uitdagingen (medische publicaties: 60 % van de omzet nog in gedrukte vorm, verzekeraars stellen hun aankopen van risicobeheersoftware uit, overheidsbudgetten staan onder druk, enz.).

 

We verwachten een groei van 2 à 3 % maximum en een zeer beperkte margestijging. Exclusief uitzonderlijke lasten zal de winst per aandeel wellicht dicht in de buurt van het cijfer voor 2010 uitkomen (0,78 EUR).

 

Koers op het moment van de analyse: 7,59 EUR

 

De Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier behoort tot de wereldtop voor informatie voor professioneel gebruik. Wereldwijd nummer 1 voor wetenschappelijke en medische uitgaven, in Europa en Azië nummer 1 en in de VS nummer 2 voor juridische informatie. In de VS ontwikkelt de groep ook diensten voor het beheer van klantenrisico’s, hoofdzakelijk voor de verzekeringssector (14 % van de omzet).

 

Deel dit artikel