Analyse
Nieuw herstructureringsplan bij Merck 7 jaar geleden - woensdag 3 augustus 2011

De kwartaalresultaten zijn volgens de verwachtingen en de kostenbesparingen nemen verder toe.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
Houden.

Merck lanceert zijn tweede herstructureringsplan na de overname van zijn landgenoot Schering-Plough in 2009. Het wil hiermee tegen eind 2015 zijn loonlast met 12 à 13 % terugschroeven. Dit zou moeten toelaten om op het vlak van administratieve en commerciële kosten een extra 1,3 à 1,5 miljard dollar (0,42 à 0,48 USD per aandeel voor belastingen) te besparen. Het doel is voldoende middelen te hebben om te investeren in onderzoek en in de opkomende landen zodat het negatieve effect van generieken op de verkoop en het verlies in 2012 van het patent op zijn sterproduct Singulair (tegen astma) kunnen worden geneutraliseerd.

In het tweede trimester is de omzet met 3 % (zonder wisselkoersverschillen) gestegen. De degelijke groei van Singulair (+7 %) en van de middelen tegen diabetes Januvia en Janimet (respectievelijk +30 en +47 %) hebben toegelaten om de negatieve impact van de sterkere generische concurrentie Cozaar/Hyzaar (hoge bloeddruk ; -16 %) te counteren.

De kwartaalwinst per aandeel is met 10 % gestegen voornamelijk door de daling van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Kosten die over het hele jaar bekeken lager zullen uitkomen dan eerst verwacht.


We verhogen dan ook onze winstverwachtingen per aandeel (buiten uitzonderlijke elementen) tot 3,75 USD voor 2011 (tegen 3,70 voorheen) en tot 3,85 USD voor 2012 (tegenover 3,80).


Koers op het moment van de analyse : 32,90 USD


 

De Amerikaanse farmaceutische groep Merck spitst zich vooral toe op cholesterol, hypertensie, osteoporose en luchtwegen; ze produceert ook vaccins.


Deel dit artikel