Analyse
Impact van de financiƫle sector op de economie 6 jaar geleden - dinsdag 23 augustus 2011

 

De overheidsschuldencrisis en de benauwde situatie die eruit voortvloeit voor de financiële sector "besmet" alle economische actoren.

De financiële aandelen kregen het deze zomer bijzonder hard te verduren door de overheidsschuldperikelen in zowel Europa als de VS. Banken en verzekeraars beleggen immers massaal in overheidsobligaties. De beurscrisis heeft echter niet alleen de financiële waarden getroffen maar haalde ook de aandelen in heel wat andere sectoren (bouw, industrie, energie, gezondheid...) onderuit. De beleggers vrezen immers dat de problemen in de financiële sector zich zullen uitbreiden naar de volledige economie. Is die vrees terecht?

 

Gezinnen/particuliere consument

De beursdaling, aangescherpt door de afstraffing van de financiële sector, maakt de gezinnen armer doordat de waarde van hun beleggingsportefeuille daalt. Dat veroorzaakt een daling, of toch minstens een groeivertraging, van de consumptieuitgaven.
Dit fenomeen geldt in het bijzonder voor de VS, waar veel mensen stevig in aandelen beleggen. In Europa wegen vooral de overheidsbezuinigingen op het moreel van de consument, en bij uitbreiding dus ook op de omzet van de bedrijven (bijv. uitstel aankoop nieuwe wagen of aankoop kleiner model, minder ver op vakantie, enz.) Ter herinnering: de huidige bezuinigingsmaatregelen zijn juist noodzakelijk doordat de overheden bij de financieel-economische crisis van 2008-09 massaal de banken te hulp moesten schieten (reddingsplannen allerhande) en daar vandaag de prijs voor betalen.

 

Overheden/landen

Hier geldt in feite min of meer hetzelfde fenomeen als bij de gezinnen. De overheden krijgen minder inkomsten binnen en zetten de tering naar de nering om hun begrotingen beheersbaar te houden. Die bezuinigingen komen vooral hard aan voor bedrijven die goederen en diensten aan de gemeenschap leveren.

 

Bedrijven

Hier zien we meerdere aspecten.

Door de beursdaling, het klimaat van wantrouwen en de gedaalde vraag (vanwege gezinnen en overheden) zijn ook bedrijven voorzichtiger: ze stellen investeringen uit, wachten om activa te verkopen, enz. Dat straalt dan weer af op de economische groei en bij uitbreiding op de waardering van alle beurssectoren.

Als banken in moeilijkheden komen, schroeven ze hun kredietverlening terug en/of gaan ze zwaardere garanties eisen alvorens leningen toe te kennen. Hoe dan ook wordt krediet duurder voor ALLE sectoren, en in het bijzonder voor de meest conjunctuurgevoelige spelers.

Tot slot duwt de overheidsschuldencrisis de rentevoeten op staatsleningen omhoog. Aangezien die laatste als referentie gelden voor de hele economie, stijgen ook de financieringskosten voor de bedrijven uit het land in kwestie. De kostprijs van de schuld stijgt en de winsten dalen, wat voor druk op de beurskoersen zorgt.
 

Deel dit artikel