Analyse
Gevreesde beurscrash bleef uit 6 jaar geleden - dinsdag 16 augustus 2011

Maar de volatiliteit op de financiële markten blijft hoog.

De beleggers zaten vorige week met de daver op het lijf maar tot een echte instorting van de beurzen is het uiteindelijk niet gekomen. De koersvariaties van dag tot dag, of zelfs binnen dezelfde handelsdag, waren evenwel zeer groot. Over de hele week boekten de twee belangrijkste beursindexen, de Amerikaanse S&P 500 en de Stoxx Europe 50 uiteindelijk een verlies van respectievelijk 1,7 % en 1,4 %. Onze Bel 20 klom vorige week 3,9 % hoger, maar heeft sinds begin augustus nog altijd een verlies van 6,8 % op de teller staan.

Hou het hoofd koel

Blijf rustig en laat u niet verleiden tot speculeren in de hoop garen te spinnen bij de verhoogde marktvolatiliteit (lees: kopen op een dieptepunt en verkopen op een hoogtepunt). Als particulier belegger beschikt u niet over de tools en de "slagkracht" om dat spelletje tot een goed einde te brengen. Om u zo goed mogelijk te adviseren, blijven wij trouw aan onze gedragslijn: enkel oog hebben voor de feiten (en niet voor allerhande geruchten) en op basis daarvan conclusies trekken m.b.t. de waardering van beurzen en aandelen. Er is niks mis met het grijpen van koopkansen, maar belangrijk is dat u altijd vertrekt vanuit een (middel)langetermijnperspectief en u bijgevolg niet onmiddellijk panikeert als sommige koersen in de huidige volatiele context sterke schommelingen vertonen.

Heikele situatie voedt geruchtenmolen

Het terugschroeven van de Amerikaanse schuldenrating door Standard & Poor's was groot nieuws, maar niet de enige verklaring voor de hypernerveuze sfeer op de markten. Een minstens even belangrijke factor waren de vraagtekens over de solvabiliteit van de banken in de eurozone, die er maar niet in slaagt om de schuldencrisis te bezweren. De beleggers vertrokken vanuit de slechtst denkbare macro-economische situaties (grote terugbetalingsmoeilijkheden en mogelijk zelfs situatie van wanbetaling voor Italiaans en Spaans schuldpapier en druk op Frans schuldpapier) en stuurden daardoor opnieuw in de eerste plaats de bankaandelen lager. En al lijken die doemscenario's voorlopig weinig waarschijnlijk, ze brachten toch akelige herinneringen naar boven aan de crisis van 2008: toen had ook niemand het faillissement van zakenbank Lehman Brothers zien aankomen en de rampzalige gevolgen die dat zou hebben. Vervang Lehman Brothers door een paar grote Europese banken en de kans is groot dat niet alleen de Europese economie maar de hele wereldeconomie opnieuw in een recessie zou belanden. In dat klimaat van angst ontstonden de gekste geruchten, tot het aankondigen van een nakend faillissement (niet aan de orde volgens de beschikbare cijfers) voor de Franse bank Société Générale (-11,4 %, houden). Vrijdag kondigden de Europese autoriteiten een gedeeltelijk verbod op shortsellen van bankaandelen aan (een praktijk die ervan verdacht wordt de volatiliteit in de hand te werken), en konden ze de gemoederen tot bedaren brengen. Na meerdere weken van koersdalingen verloren de financiële aandelen vorige week opnieuw 2,7 % en gezien de grote onzekerheden weren we ze nog altijd uit onze portefeuilles.

Ook Spaanse beurs goedkoop

De markten waren dus in de ban van allerhande geruchten en doemscenario's, maar voorlopig is de realiteit nog altijd dat we niet op een veralgemeende (wereldwijde) recessie afstevenen. De economische vooruitzichten blijven vrij somber in het westen en de groei zal er wellicht zwak blijven, ondanks het engagement van de Federal Reserve om de economie nog lange tijd (minstens tot half 2013) te ondersteunen met een zeer lage rentestand. Op bedrijfsniveau maken heel wat bedrijfsleiders zich wel zorgen over de verdere evolutie van de situatie, zoals blijkt uit een wereldwijd opinieonderzoek dat in juni en juli werd gevoerd, maar de financiële structuur van de grote bedrijfsgroepen is vrij gezond en de bedrijfsactiviteiten hebben een steeds mondialer karakter. De goede activiteitsniveaus in de groeilanden, die ook bleken in heel wat kwartaalresultaten, zijn geruststellend. Daarnaast bleek ook dat veel bedrijfsleiders, vooral in de VS, van oordeel zijn dat de beurs overdreven pessimistisch is ten aanzien van hun bedrijf en ze aarzelden niet om zelf aandelen van hun bedrijf bij te kopen. Een bemoedigend signaal dat onze analyse bevestigt dat de Amerikaanse beurzen vrij goedkoop zijn. Netwerkgigant Cisco (+7 %) stelde donderdag ook gerust met goede resultaten. We houden het aandeel op zak. Naast Amerikaanse aandelen vinden we ook Britse aandelen nog altijd interessant en voegen we nu ook de Spaanse beurs toe aan de lijst van beursplaatsen die globaal genomen goedkoop zijn. Individuele aandelen die goedkoop zijn en deel uitmaken van onze selectie zijn onder meer Iberdrola (+0,4 %), Repsol YPF (+1,8 %), BME (+4,8 %) en Telefonica (-2,6 %).

 

Variaties tussen de slotkoersen van 05/08 en 12/08/2011

 

Onze portefeuillestrategie

Onze aandelenadviezen

Onze fondsenadviezen

 

 

Deel dit artikel