Analyse
Dexia: monsterverlies in tweede kwartaal 7 jaar geleden - vrijdag 5 augustus 2011

Een grote puinruimoperatie duwde Dexia in het tweede kwartaal in de dieprode cijfers. Daarmee werden de fundamenten van de bankverzekeraar een stuk gezonder.

Maar de vooruitzichten blijven niettemin somber.
Zeer riskant en duur aandeel.
VERKOPEN.

In het tweede kwartaal moest Dexia een verlies van ruim 4 miljard euro (of meer dan 2 EUR per aandeel) slikken. De groep deed het daarmee nog slechter dan in het rampjaar 2008 waar het een recordverlies van meer dan 3 miljard euro moest optekenen voor de financiële crisis.

 

Eind mei kondigde de groep al een versnelling van de uitvoering van het reorganisatieplan aan dat in het tweede kwartaal voor 3,6 miljard euro op het resultaat zou wegen. Daarbovenop komen nu ook nog eens de afwaardering van goodwill op de Italiaanse en Israëlische dochters die Dexia wil verkopen (143 miljoen) en een vrijwillige bijdrage (377 miljoen) aan het nieuwe reddingsplan voor Griekenland (afwaardering met 21 % van Griekse staatsobligaties die vóór eind 2020 vervallen).

 

Positieve keerzijde van de medaille is wel dat de Amerikaanse portefeuille met toxische producten nu bijna volledig verkocht is en dat de enorme obligatieportefeuille fors afgebouwd is (evenals de risico’s). Gezien de goede prestaties van de kernactiviteiten, de lagere commissies aan de overheid voor de waarborg op de toxische portefeuille en de verwachte mooie meerwaarde op de verkoop van de Turkse verzekeringspoot, hoopt het management in de tweede jaarhelft alleszins opnieuw met winst te kunnen aanknopen.

 

Het jaar zal niettemin ongetwijfeld afgesloten worden met een stevig verlies. Door de recente ingrepen is de gezondheidstoestand merkelijk verbeterd, maar ze blijft desondanks kritisch!

 

Koers op het moment van de analyse : 1,64 EUR

 

Dexia is een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering, die zich meer gaat toeleggen op bankieren voor particulieren en kleine ondernemingen. Zoekt vooral groei in Turkije. 

 

Deel dit artikel