Analyse
Beurzen in vrije val? 6 jaar geleden - maandag 8 augustus 2011

De beurzen kregen vorige week een oplawaai die we niet meer hadden gezien sinds de crisis van 2008/09: de Stoxx Europe 50 verloor 9,1 %, de S&P500 dook 7,1 % lager en de Bel 20 boerde 10,3 % achteruit. Sinds begin dit jaar lieten de wereldwijde beurzen voor beleggers in euro een verlies optekenen van 11 % (-12 % in Europa, -9,5 % in de VS, -13 % in de groeilanden).

Ontgoocheling alom

 
De verhoopte rust na de politieke interventies van vorige week, zowel in de VS als in Europa, is er niet gekomen en integendeel laaiden angst en volatliteit opnieuw hoog op. Het slappe vormpeil van de Amerikaanse economie bedreigt de wereldeconomie en er rezen twijfels over de mate waarin de Italiaanse en Spaanse regering in staat zijn hun schuld te beheren. Na een gitzwarte donderdag bleef ook vrijdag een erg onstabiele beursdag, ondanks een ietwat geruststellende statistiek over de Amerikaanse tewerkstelling. Enkele uren later zou de verlaging van de Amerikaanse schuldenrating door Standard & Poors bekend raken...
Daar komt nog eens bovenop dat de kwartaalresultaten van veel bedrijven, vooral in Europa, niet denderend zijn en dat de groeiverwachtingen gestaag worden teruggeschroefd.

Grote verliezers

Nog maar eens was het de Europese bankensector (-11,2 %) die rake klappen moest incasseren. Door hun blootstelling aan de Griekse crisis tuimelden BNP Paribas en Société Générale respectievelijk 10,6 % en 21 % naar beneden. Ook de aandelenkoersen van Spaanse en Italiaanse banken verloren begrijpelijkerwijs terrein. Santander ging 12 % lager.
Blijf bijzonder voorzichtig met de bankensector. Het niveau om opnieuw tot aankopen over te gaan, is nog altijd niet bereikt.

Naast de financials, boekten ook de cyclische waarden grote verliezen. De oliesector moest 9,2 % prijsgeven (daling van de olieprijs van 7,5 %), wat ons een overdreven reactie lijkt. Grijp de kans om ervan te profiteren en te kopen vanuit een langetermijnperspectief: zowel BP (-10,9 %), Chevron (-6,1 %), Royal Dutch Shell (-13 %) als Repsol (-13,5 %) vinden we koopwaardig.

Opportuniteiten

 
Fundamenteel bekeken zijn de aandelenmarkten niet duur. Ondanks het feit dat sinds de voorbije lente heel wat winstverwachtingen werden teruggeschroefd, zijn de waarderingen (verhouding koers/winst, koers/boekhoudkundige waarde, enz.) onmiskenbaar gedaald. Als we bovendien rekening houden het renteklimaat (lage rentevoeten), blijven aandelen zonder meer het overwegen waard. We achten het doemscenario van een terugkeer naar een wereldwijde of westerse recessie trouwens weinig waarschijnlijk.

Blijf u focussen op het waarderingsniveau van aandelen. De terreinverliezen van Amerikaanse aandelen bieden kansen. Kraft (+1,4 %) bood goed weerstand nadat het bekendmaakte zich te gaan opsplitsen in een levensmiddelentak voor de Amerikaanse markt en een wereldwijd bedrijf voor alle snackactiviteiten, in de hoop op die manier de décote van het aandeel fors te verkleinen. U mag ook profiteren van de koersdalingen bij Kimberly-Clark (-1,9 %), Abbott Labs (-2,1 %), General Electric (-7,8 %), Time Warner (-9,7 %), AT&T (-1,1 %) en Intel (-6,8 %) om te kopen.

Ook een aantal andere aandelen die al goedkoop waren, kregen een overdreven bolwassing: dat geldt voor onder meer Exmar (-18,7 %), Picanol (-17,1 %) en Brederode (-7,7 %; décote opnieuw bijna 40 %).Wat de aandelenmarkten in de eurozone betreft, zijn we veelal geen koper en vinden we de waarderingen nog altijd niet aantrekkelijk genoeg. Zo handhaven we ons advies voor een reeks aandelen die nochtans ook forse opdoffers te verwerken kregen: Bayer (-11,8 %), Fiat (-22 %), Valeo (-17,3 %) en ArcelorMittal (-18,6 %).


Wat is na deze zware verliezen:


onze strategie voor aandelen ?

 
onze strategie voor obligaties ?

 


Deel dit artikel