Analyse
Beurzen duiken omlaag: hoe reageert u best? 6 jaar geleden - vrijdag 19 augustus 2011

De beurzen hebben het de voorbije tijd zwaar te verduren en veel beleggers slaan in paniek. Wij proberen het hoofd koel te houden en geven u hieronder alvast een paar tips mee om zo goed mogelijk te reageren in de huidige omstandigheden.

 

Geen recessie maar gematigde groei

Net zoals het weer beleven ook de beurzen een kwakkelzomer. Sinds begin juli heeft het beursverloop veel weg van een jojo en de Bel 20 gaf uiteindelijk 16 % prijs. De Europese beursindex Stoxx Europe 50 verloor 15 % en de Amerikaanse S&P 500 boerde 12 % achteruit. De slechtnieuwsshow duurt dan ook al een hele poos.

Er is de aanslepende overheidsschuldencrisis in Europa, waarvoor trouwens nog altijd geen afdoende politieke oplossing werd gevonden, en dan verloor de VS ook nog eens zijn AAA-schuldenrating. Niet zozeer dat feit zelf, maar vooral de doembeelden die het oproept, zorgen voor flink wat paniek bij de beleggers: de supernatie Amerika beleeft een zware crisis die op korte termijn verhindert dat haar economie weer aantrekt en vervolgens ook een heropleving van de andere westerse economieën in de weg staat.

De stemming op de markten is omgeslagen van geloof in een fors herstel (begin dit jaar nog) naar het doembeeld van een nieuwe recessie (vandaag). Wij blijven echter iets optimistischer gestemd. De centrale banken blijven er alles aan doen om de economie te ondersteunen via lage rentevoeten en massale liquiditeitsinjecties. De grote bedrijven van hun kant kunnen bogen op een solide financiële situatie. Ze hebben hun kasmiddelen de voorbije jaren gespijsd dankzij een stevige groei in de opkomende landen en vervolgens een strakke beheersing van de kosten.

De westerse economieën stevenen o.i. niet af op een nieuwe recessie maar we mogen anderzijds ook niet blind zijn voor het feit dat door de onmiskenbare risico's de groei de komende jaren wellicht matig zal blijven en de kans groot is dat de beurzen nog lange tijd erg nerveus zullen reageren (hoge volatiliteit). Hoe kunt u zich hiertegen als belegger het best wapenen?


 

Diversifieer


Diversificatie - niet al uw eieren in hetzelfde mandje stoppen - is en blijft de hoeksteen van elke gezonde beleggingsstrategie. En dat basisprincipe geldt niet alleen binnen uw aandelenportefeuille maar moet u ook ruimer toepassen door een deel van uw centen aan defensievere producten zoals obligaties, spaarrekeningen en goud te besteden en ook daar voldoende te spreiden. Die producten bieden toch een zekere veiligheidsbuffer bij noodweer op de aandelenmarkten.

Hoe pakt u die diversificatie aan? We tonen het u aan de hand van onze voorbeeldportefeuilles.


 

Voor het dynamische deel van uw portefeuille

Centraal in onze huidige aandelenstrategie staat een voorkeur voor defensievere sectoren zoals de farma- en telecomsector. Die hebben tijdens vorige crisissen al bewezen dat ze relatief goed standhouden en de bedrijven in die sectoren genereren ook heel wat cash. De consumptiegoederensector biedt ook een degelijk alternatief en naast die defensiever getinte sectoren blijven we ook de oliesector koopwaardig vinden op langere termijn (koersdalingen door vrees voor daling olieconsumptie maar oliegroepen blijven gul met dividenden en terugkoop eigen aandelen). Profiteer van de huidige koersdalingen om in al deze sectoren aandelen "bij te tanken" en zo de gemiddelde aankoopprijs van uw aandelen omlaag te halen.

Geografisch bekeken blijven de Amerikaanse en Britse beurs, allebei goedkoop, een voorkeurspositie bekleden in onze portefeuilles. De Amerikaanse economie mag dan al een moeilijke periode doormaken, ze blijft een van de meest competitieve en innoverende ter wereld. Aan de Britse beurs noteren heel wat grote bedrijfsgroepen die wereldwijd actief zijn en garen kunnen spinnen bij hun activiteiten in zones met een hogere groei. Tot slot behouden we bij wijze van diversificatie ook een plekje voor aan Chinese aandelen(fondsen). Gezien de enorme dynamiek van China verdient het land onze beleggersinteresse. De Chinese beurzen werden trouwens fors afgestraft door de inspanningen van Peking om een oververhitting van de economie te voorkomen en behoren vandaag tot de goedkoopste groeilandbeurzen.

Bekijk hier de aandelen en aandelenfondsen die we koopwaardig vinden.


 

Onze adviezen voor het defensieve deel van uw portefeuille

 

 

Obligaties
Onze voorkeur op de obligatiemarkten gaat uit naar obligaties van landen die kunnen bogen op gezonde overheidsfinanciën, zoals Canada, Zweden en Denemarken. U doet er goed aan om te kiezen voor een fonds dat in deze obligaties belegt.


Zwitserse frank
De Zwitserse frank is van oudsher een vluchtwaarde in turbulente beurstijden, maar de CHF is de voorbije tijd (te) sterk in waarde gestegen t.o.v. de euro en is vandaag duur (in die mate zelfs dat de Zwitserse autoriteiten maatregelen overwegen). Niet meer bijkopen dus, houden mag.

 


Goud
Een andere "zekerheid" in moeilijke tijden is goud, en de goudprijs (rond de 1800 dollar per ounce) staat vandaag dan ook historisch hoog. Het gele edelmetaal kan rekenen op een blijvend sterke vraag vanuit Azië (India en China) naar juwelen en daarnaast ook vanwege heel wat centrale banken die hun reserves willen diversifiëren. Goud staat dan ook stevig zijn mannetje in sombere economische tijden en wanneer de beurzen het hard te verduren hebben, maar zodra de economische hemel opklaart, is de kans groot dat de goudprijs wat van zijn glans zal verliezen. Dat is wellicht nog niet voor morgen maar hou er toch rekening mee en besteed maximaal 5 % van uw portefeuille aan goud. Als u wilt beleggen in goudstaven of goudmunten, dan raden we u aan om dat te doen via specialisten zoals Goldforex (www.gold4ex.be) en Numagold (www.numagold.be). Een valabel alternatief vormen de beursgenoteerde trackers die fysiek goud als onderpand aanhouden. Zowel ETFS Physical Gold (ticker: PHAU op Euronext Amsterdam), iShares COMEX Gold Trust (IAU op New York) als Gold Bullion Securities (GBS op Euronext Parijs) zijn aanraders.

 


Spaarproducten
Tot slot blijft ook een goede spaarrekening een degelijke oplossing in afwachting van betere beleggingskansen in euro. Bekijk hier onze favoriete spaarrekeningen. En als u over een beleggingshorizon van minstens 8 jaar beschikt, is en blijft een goede spaarverzekering ook een interessante belegging.

Deel dit artikel