Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 1 augustus 2011

Ontgoocheling en voorzichtigheid op het programma.

 

Veel dalingen

 

De beleggers zitten nog altijd in de klem tussen de schuldencrisis in de eurozone en het uitblijven van een akkoord over een verhoging van het schuldenplafond in de VS. Bij gebrek aan zichtbaarheid blijven ze dan ook wat weg van de markten, temeer omdat er geen sprake is van duidelijke onderwaarderingen. De S&P 500 verloor vorige week 3,9 %, de Stoxx Europe 50 boerde 2 % achteruit.

Op sectoraal vlak zat de halfgeleidersector (-3,4 %) nog altijd in de hoek waar de klappen vielen, na ontgoochelende resultaten bij STMicroelectronics (- 14,7 %), Texas Instruments (- 6,3 %) en ARM Holdings (- 4,2 %).

Ook voor de banksector opnieuw verlies (- 3,5 % in Europa) na zwakke resultaten en dito vooruitzichten (die voor ons niet als een verrassing kwamen) bij Deutsche Bank (- 0,3 %), UBS (- 8,3 %), Crédit Suisse (- 7,7 %)en Santander (-6,6 %). We blijven de sector mijden.

De autosector (- 3,7 %) nam gas terug na ontgoochelende vooruitzichten bij Fiat (- 6,7 %) en Peugeot (-11,8 %). We vinden in deze sector enkel Peugeot koopwaardig, globaal genomen bieden de waarderingen weinig kans op gevoelige stijgingen.

Tot slot verloren ook de telecomoperatoren (-0,5 %) en de farmagroepen (-1,7 %) terrein, maar die blijven in de huidige context wel in onze gunst omwille van hun defensiever karakter.

Uw beleggingen

 

- Al blijft het economisch klimaat op dit moment vrij somber, rekenen we toch op het dynamisme van de Amerikaanse bedrijven om er snel bovenop te komen zodra de economische groei zich wat herpakt. De dollar zal op korte termijn wellicht nog door turbulentiezones moeten, maar zijn onderwaardering t.o.v. de euro maakt Amerikaanse aandelen wel aantrekkelijker vanuit een langetermijnperspectief. Naast diverse individuele aandelen (gebruik onze selector) mag u ook intekenen op :

KBC Index United States

SSgA US Index Equity

Columbia Securities

de tracker iShares S&P 500.

 


- In het Verenigd Koninkrijk bieden, ondanks de magere groeivooruitzichten, de goedkope beurs en de onderwaardering van het pond t.o.v. de euro toch ook interessante kansen. Naast de aandelen die we aanbevelen in onze tabellen, mag u hier ook opteren voor :

Dexia Equities L UK

SSgA UK Index Equity.

Deel dit artikel