Analyse
Ageas: Griekenland weegt op halfjaarresultaat 6 jaar geleden - donderdag 25 augustus 2011

Ondanks lastiger omstandigheden in de tak “leven” en de afboekingen voor Griekenland gelooft de groep dat de premie-inkomsten en de winst uit de verzekeringspoot dit jaar in de lijn zullen liggen van die van 2010.

Ze gaat ook eigen aandelen inkopen.

HOUDEN.

 

In het eerste halfjaar presteerden de verzekeringsactiviteiten conform de verwachtingen. Vooral de Belgische en de Britse markt deden het erg goed. Sterkhouder waren de schadeverzekeringen. De tak leven kreeg echter af te rekenen met de groeiende concurrentie van bankproducten. De bijdrage aan het Griekse reddingsplan dat Ageas netto 150 miljoen euro (of 0,06 EUR per aandeel) kostte, duwde het halfjaarresultaat evenwel in het rood. Ageas boekte zijn Griekse overheidsobligaties af tot marktwaarde, wat meer was dan het noodplan vereiste. Overigens bouwde de groep ook haar blootstelling aan (ander) Zuid-Europees overheidspapier verder af (tot 4,3 miljard euro). Maar naast de afboeking op Grieks overheidspapier woog ook de erfenis uit het Fortis-verleden andermaal stevig op het resultaat.

 

We mikken nu op een winst per aandeel van 0,08 EUR in 2011 en van 0,15 EUR in 2012 (voorheen 0,10 en 0,14 EUR) en van 0,18 EUR in 2013. We ramen de intrinsieke waarde van het aandeel op ca. 3 EUR (exclusief de onvoorspelbare gevolgen van de juridische procedures m.b.t. de ondergang en opsplitsing van de Fortis-groep).

 

Koers op het moment van de analyse : 1,35 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Daarnaast heeft de groep een belang van 45 % in een portefeuille gestructureerde kredieten en een calloptie op de meerwaarde op de aandelen BNP Paribas die de Belgische overheid in handen heeft (10,2 % van het kapitaal).

 

Deel dit artikel