Analyse
Volatiliteit: onzekerheid 6 jaar geleden - woensdag 20 juli 2011

De markten vlogen onlangs opnieuw alle kanten uit toen Italië in het vizier van speculanten kwam. Eerst keken de beurzen gedurende drie dagen tegen zware verliezen aan om dan naar het einde van de derde dag toe fors te herstellen. Deze hoge volatiliteit wijst op onzekerheid maar biedt ook opportuniteiten.

Definitie

Volatiliteit duidt de mate aan waarin de waarde van financiële activa schommelt. Die ligt laag in periodes waar weinig spelers zich zorgen maken en er over het algemeen weinig nieuws te rapen valt. Meestal ligt ze laag wanneer de beurzen over een langere periode gestaag klimmen en niets in de weg lijkt te staan van een verdere opmars. Hoog ligt echter de volatiliteit wanneer de onzekerheid en vrees voor een bepaalde ontsporing (die verregaande gevolgen zouden kunnen hebben) fors is toegenomen. De markten en beleggers haten immers onzekerheid waardoor risicodragende activa worden verlaten. Eenmaal de vrees begint af te nemen dan komt een zeer sterk herstel op gang. “De toekomst ziet er toch niet zo slecht uit en ik mag de trein van het herstel niet missen”, denken velen en ze stappen tegelijk terug in. De koersverschillen op de beursvloer zijn dan ook zeer uitgesproken. Zware dalingen van verschillende procenten en een zeer steile herstelbeweging zijn dan schering en inslag. Deze periode van verhoogde volatiliteit kan van korte duur zijn van één handelsdag maar ook van lange duur zijn zoals eind 2008 tot midden 2009, toen beleggers en markten constant van de hemel naar de hel gingen en terug.

 

Concreet

Wat recentelijk gebeurdepast perfect in het hierboven geschetste plaatje. Beleggers maken zich eerst zorgen over wanbetaling van Griekenland, daarna komt Portugal negatief in het nieuws met een zware ratingverlaging en ten slotte komt de derde grootste economie van de eurozone, Italië in het vizier van speculanten. De markten concluderen dat Italië dezelfde weg zou kunnen opgaan als Griekenland en dat Europa niet in staat zou zijn het land een financiële levenslijn toe te gooien. Een beetje voorbarige conclusies maar bij onzekerheid op de markten gaat men nogal snel uit van het meest pessimistische scenario. Daarna komt het herstel omdat men inziet dat het toch niet zo’n vaart zal lopen en Italië niet over dezelfde kam als de andere perifere landen kan worden geschoren.

 

Diversifieer

De markten zullen altijd dergelijke volatiele periodes kennen. Het belangrijkste is het hoofd koel te houden en dit zal beter lukken als u uw vermogen voldoende hebt gediversifieerd en dus niet al uw eieren in hetzelfde mandje legt. Op één paard wedden doet u dus best niet. Maar als u in verschillende activa belegt, kan de koersdaling van het ene worden gecompenseerd door een koersstijging van het andere. Zorg daarom voor een goed evenwicht in uw portefeuille en kies voor verschillende soorten activa (aandelen, obligaties). Het is dan ook in deze optiek dat we naast aandelen ook obligaties in Zwitserse frank of beleggingen in goud, die zeer sterk presteren bij dalende beurzen, aanbevelen.

 

Opportunisme

Bij deze momenten van hoge volatiliteit en zware koersverliezen loont het de moeite om aandelen die u al een tijdje op het oog hebt, te kopen. Bij een algemene daling worden immers zowat alle aandelen over dezelfde kam geschoren en delen ze bijna allemaal in de klappen. Bij een dergelijke uitverkoop zijn er altijd koopjes te doen. Laat u niet afschrikken door de algemene teneur en durf tegen de stroom ingaan, wat na de gebeurtenissen van eind 2008 begin 2009 zeker niet gemakkelijk is. Er leeft altijd de vrees dat de koersen nog lager kunnen. Daarom dat dit advies enkel geldt voor aandelen die u reeds op het oog had en nog voor de daling aantrekkelijk geprijsd waren.

 

Kijken we bijvoorbeeld naar het koersverloop van Afga-Gevaert, een aandeel dat we aanraden om te kopen. Tijdens het hoogtepunt van de verkoopdruk op dinsdag 12 juli viel het aandeel terug tot 2,80 EUR, op een zucht van zijn laagste koers van de voorbije 52 weken en toch bijna 10 % onder de koers van voor de terugval op de markt van start ging. Voor wie al een tijdje aasde op Agfa was dit een goed moment om in te stappen.

 

Deel dit artikel