Analyse
Telenet: gaat voortaan voluit mobiel 7 jaar geleden - vrijdag 1 juli 2011

Met een volwaardige licentie voor mobiele telefonie op zak heeft Telenet er een troef bij.

Toch kan het bedrijf ons niet echt bekoren. In plaats van Sinterklaas te spelen voor haar aandeelhouders zou het er o.i. beter aan doen zijn schulden te delgen. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Zoals verwacht haalde Telenet samen met zijn Waalse tegenhanger VOO zopas de vierde gsm-licentie (3G) binnen. Die loopt (zoals bij de andere operatoren, Proximus, Mobistar en Base) tot in 2021 en zal gemiddeld circa 11,4 miljoen euro per jaar kosten. In ruil daarvoor krijgt de groep een frequentiespectrum ter beschikking dat aantrekkelijke toegangscondities waarborgt en haar verzekert tegen toekomstige capaciteitsproblemen op de bestaande mobiele netwerken. Telenet, dat al 210 000 mobiele klanten heeft (sinds 2006 via het Mobistar-netwerk; contract tot eind 2013), gaat geen eigen duur (antenne)netwerk opzetten, maar wil samenwerken met de andere mobiele operatoren (gesprekken met Mobistar en Base) nu het met zijn frequentiespectrum een belangrijke onderhandelingstroef in handen heeft (o.m. voor lagere gebruikstarieven). Intussen lijkt de opluchting van Telenet n.a.v. de kritiek die de Europese Commissie heeft op het Belgische plan om de kabelmarkt te liberaliseren, ons voorbarig. En tot slot gaat de verwachte kapitaalvermindering (4,50 EUR per aandeel) op 29 juli van start (zie Tai Plus).

 

Koers op het moment van de analyse: 32,36 EUR

 

Telenet biedt voor particulieren in Vlaanderen en in een deel van Brussel als belangrijkste concurrent van Belgacom kabeltelevisie, interactieve digitale televisie, breedbandinternet, en (mobiele) telefoniediensten aan. Voorts kunnen ook bedrijven in heel België en Luxemburg gebruik maken van een aantal communicatiediensten van Telenet.

 

Deel dit artikel