Analyse
Rio Tinto: recordproductie 7 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2011

In het eerste semester draaide de productie op volle toeren.

Gezien de hoge grondstoffenprijzen verwachten wij dat ook de marges zijn toegenomen. Maar de hemel betrekt. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Aangemoedigd door de hoge grondstoffenprijzen heeft Rio Tinto zijn investeringsbudget verdubbeld om aan de vraag te kunnen voldoen. En dat loont: de productie van ijzererts, de belangrijkste activiteit van de groep, is fors gestegen dankzij de ontginning van nieuwe mijnen. Enkel de productie van koper liep terug omdat er na diverse ongevallen (Chili, China, Australië) strengere exploitatienormen opgelegd worden. De onmiddellijke toekomst oogt erg beloftevol. Dat is vooral te danken aan de hoge metaalprijzen die momenteel garen spinnen bij het feit dat China strategische reserves aanlegt. Maar opgelet! In het licht van de laatst gepubliceerde statistieken mag een harde landing van de Chinese economie dan wel weinig waarschijnlijk lijken, dat neemt niet weg dat het huidige hoge groeiritme niet eeuwig kan volgehouden worden. Aangezien de westerse economieën niet in staat zijn om de fakkel over te nemen, zullen de mijngroepen het met lagere verkoopprijzen moeten doen. Rio Tinto en zijn concurrenten zullen het moeilijk krijgen. We laten onze ramingen van de winst per aandeel voor 2011 en 2012 ongewijzigd op 494,00 en 521 pence. Voor de jaren daarna zijn we pessimistischer.

 

Koers op het moment van de analyse: 4402,50 pence

 

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in aluminium (41 % van de omzet), ijzererts (28 %), koper (8 %) enz. Ingevolge zware financiële problemen moest ze een kapitaalverhoging doorvoeren en activa in de etalage zetten. Geografische verdeling van de omzet: 25,4 % in Europa, 22,7 % in Noord-Amerika, 16,5 % in China.

 

Deel dit artikel